Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Bella är nyår en pina

För många hundar är nyårsafton och valborg en hemsk upplevelse.

Tioåriga Bella är en av dessa. Sedan hon var ett år har smällare och fyrverkerier varit vidriga upplevelser.

– Ja det började när hon var ett år. Vi hade varit bortbjudna på nyårsafton. När vi promenerade på Östersunds gator för att gå hem var det många som sköt smällare, tände häxpipor och annat. Det blev en chock för Bella säger husse Jörg Birkl.

Sedan dess har Bella som är av rasen Soft Coated Retriever Wheaten Terrier varit livrädd när det används fyrverkerier och smällare.

– Hon får fradga, skakar och vill absolut inte gå ut för att bajsa och kissa. Det här är jättejobbigt. Ofta flyr vi länet när det är dags. Vi åker till Norge där de inte skjuter, säger Jörg Birkl som tycker att det skulle inrättas vissa zoner där det skulle vara tillåtet att använda fyrverkerier.

– Då skulle det också bli områden där vi som har hundar kunde hålla till, säger Jörg Birkl.

Föreningen Djurskyddet Sverige kräver att fyrverkerier ska förbjudas för privatpersoner.

– Om fyrverkerier tillåts i kommunal regi under ett begränsat antal timmar på storhelgerna kan alla som gillar fyrverkerier få sina lystmäten samtidigt som hundägarna kan planera för smällandet säger veterinären Johan Beck Friis som också är styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.

En bra idé tycker Ida Jacobsson, djursjukvårdare vid Östersunds djursjukhus.

– Det här är absolut ett stort problem. Många hundar tycker att fyrverkerier är väldigt obehagliga. De kan krypa in under sängen och vill sedan inte komma fram, de skakar, blir stressade och annat. Och det är svårt för hundägarna att värja sig när folk använder fyrverkerier när som helst och var som helst, säger Ida Jacobsson som också konstaterar att en del hundar blir rädda medan andra inte bryr sig alls.

Det finns speciella cd-skivor för att träna en hund inför kommande fyrverkerier. Den träningen bör man börja med när jycken är ung.

– Sedan finns det receptfria läkemedel med lugnande verkan. Det finns också receptbelagda men dessa tycker jag ska användas i yttersta nödfall. En del hundar blir väldigt påverkade och trötta av de här medicinerna. Då är det bättre att åka i väg till något lugnt och skönt ställe, säger Ida Jacobsson.