Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För få våldtäkter leder till åtal

Nya siffror från Brottsförebyggande rådet visar att varje dag, året runt, sker 100 våldtäkter. Unga kvinnor är överrepresenterade bland dem som uppger att de utsatt för sexualbrott och sexualbrott är den brottstyp som polisanmäls i lägst utsträckning av alla brott som ingår i undersökningen.

Endast var tionde fall av alla sorters sexualbrott och omkring var sjätte fall av våldtäkt polisanmäls.

Av 36 000 våldtäkter är det endast 6 000 som anmäls. Inte ens 200 av dessa anmälningar leder till fällande dom.

Allt oftare undrar man vad krävs för en fällande dom. Vad krävs av offret för att våldtäktsmannen ska fällas?

Vi kan inte göra annat än att konstatera att rättsprocessen inte fungerar som den borde. Att kvinnor som vågar anmäla ifrågasätts och ställs till svars på ett sätt som många gånger upplevs som ett övergrepp igen, är inte acceptabelt.

S-kvinnor i Jämtlands län kräver en förändring.

När ord står mot ord är det offret som ska motbevisa påståenden från den åtalade. Så är inte fallet i andra brottsmål. Vi menar att även när det gäller sexualbrott borde man kunna skifta fokus. Vi menar att det är bristen på samtycke som ska definiera våldtäkt.

Samhällets omsorger riktas mot offren, vilket är viktigt och måste fortsätta. Men samtidigt skuldbelägger man kvinnor genom att de uppmanas att inte klä sig utmanande, att ta speciella vägar hem eller att inte röra sig ute sent på kvällen.

Det begränsar deras liv samtidigt som det gör själva våldtäkten till något som hade kunnat undvikas genom ett annat beteende. Samhället borde i stället förändra synen på sexualitet och rikta insatserna mot män, som begår våldtäkter. Det sexuella våldet är i högsta grad också en mansfråga.

Vi stödjer Socialdemokraternas förslag att tillsätta en granskningskommission som i grunden klargör varför så få våldtäkter anmäls och leder till åtal.

Vi stödjer krav på att brottsoffren ska få målsägandebiträde redan vid anmälan. Och vi kräver att bemötandet av brottsoffer förbättras så att rättsprocessen inte blir ytterligare en kränkning.

S-kvinnor i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel