Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För lång och trogen tjänst

Urban Ahlin (S) blir riksdagens nya talman. Att vara talman i Sverige är trots sin status i grundlagen lika monotont och tråkigt som att agera mötesordförande på ett årsmöte. Det handlar om att föreslå propositionsordning och se till så handuppräckningen sker under ordnade former.

Annons

I rang anses talmannen vara den näst högsta efter kungen. Det är därmed den högsta position en person kan väljas till i Sverige.

Varje betald proffstyckare har en svår uppgift framför sig, nämligen att försöka tolka Socialdemokratin. Till vår hjälp har vi en teknik framtagen av amerikanska spioner: Kremlologin; att utifrån ett tunt underlag förstå vad som sker i Sovjetunionen innersta politiska kretsar. Till sin hjälp kunde amerikanska spioner studera i vilken ordningsföljd namn nämndes eller hur en bordsplacering såg ut.

Kremlologin används i dag vid spekulationer när en ny påve ska utses. Och givetvis – vid socialdemokratiska utnämningar.

En rimlig kremlologisk tolkning av Ahlin som ny talman är att partiet på ett snyggt sätt vill peta honom som utrikesministerkandidat. Ahlin har funnits med i partiets innersta krets länge och har därmed ett förtroendekapital som måste placeras någonstans. Själv förutspådde jag honom som ny biståndsminister tidigare av just samma skäl.

Tidigare har Ahlin anklagats för sexuella trakasserier. I valrörelsen uttalade han att Socialdemokraterna varit kritisk till arbetskraftsinvandring innan Sverigedemokraterna. Uttalandet blev väldigt kritiserat.

Sveriges högsta demokratiska ämbete har alltså delats ut som en guldklocka. En belöning för lång och trogen tjänst.

– Här har du ett talmansarvode (lika högt som statsministerns). Tack och adjö herr Ahlin.

Rollen som talman brukar vanligen gå till en exceptionellt torr och färglös person. Senast Per Westerberg (M) och dessförinnan Björn von Sydow (S). Här sticker Urban Ahlin ut. Han har fortfarande något av en livsgnista kvar.

Men det finns anledning att återigen utvärdera den livsgnistan när Ahlin blivit varm i kläderna som talman.