Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket alkoholreklam

Nu får det vara nog, jag kan inte vara tyst längre! Alkoholreklamen väller in som en vårflod utan like.

I en eftermiddagstidning kan jag finna 15–16 annonser, inte bara några små hederliga, utan hel- och halvsidesannonser. Enligt lagen står det visserligen en liten varning om farorna, men vem bryr sig, det drabbar inte mig.

Dessutom ska vi inte tala om tv-reklamen, men vi har ju fått veta, att det inte går att stoppa den för den sänds från London, och vi har inget att säga till om deras lagstiftning.

I de licensbetalda kanalerna kallas det samhällsinformation, rena hånet. Har inte Systembolagets medarbetare uppgiften att förmedla den kunskapen?

Nu har även syndafloden nått våra små lokala tidningar. Jag behöver få läsa en papperstidning, jag duger inte till det här med datorer och appar.

Reklamen stör mig så fruktansvärt, och jag frågar mig om det är alkoholindustrins hämnd på regeringens förslag om höjd alkoholskatt? Den har ju dessutom hotat med att sänka priset på varan för att tillfredsställa behovet av alkohol.

Om man har råd med allt detta måste industrin tjäna rejält. Jag vet att deras reklam kostar mer än 3 miljoner kronor om dagen (alla dagar). Multiplicerar vi detta med 365 blir kostnaden 1 miljard kronor, enorma summor som används på mänskligt lidande.

Vi står inför ett viktigt val 14 september, och min önskan till dig som kandiderar till någon post i riksdag, landsting eller kommun: Är du villig att med allvar se över lag och tillsyn av alkoholreklam? I så fall har du min röst!

Thelma Olsson Bylin

IOGT-NTO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel