Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För mycket utsläpp från fiskodling

Beskedet om fiskodlingen i Strömsund får utöka sin verksamhet har dröjt länge. Nu skjuts beslutet upp ytterligare sedan företaget polisanmälts för att ha överskridit sina fosforutsläpp.

Vattudalens fisk AB är Sveriges största insjöodling av fisk. På två platser i Ströms Vattudal odlas 3 200 ton regnbågslax. Fisken levereras till Åland för förädling. Bolagets plan är att utöka odlingen till 4 800 ton.

Beslut om ansökan har skjutits upp i flera omgångar. Länsstyrelsen i Västernorrland som behandlar ärendet har haft problem med sjukdom och nya handläggare.

Nu ser det ut som att planerna fördröjs ännu mer. Länsstyrelsen i Jämtlands län har polisanmält Vattudalens Fisk AB efter granskning av de kontroller som bolaget gör av sin egen verksamhet.

Medelvärdet på utsläppet av fosfor har varit för högt tre gånger, vilket framgår av bolagets miljörapport.

Beslutet om Vattudalens Fisk Ab skulle få utöka sin verksamhet var mycket nära att avgöras av miljöprövningsdelegationen i Västernorrland. Men nu kommer polisanmälan i stället att ingå i beslutsunderlaget, förklarar ordförande Jon Paulsson.

– Vi kanske måste ompröva det befintliga villkoret. Det har ju uppenbarligen problem med att följa villkoret. Mängden fosfor är direkt avhängigt hur mycket foder man stoppar ned och att det blir för mycket kan bero på vad som helst.

Vintern 2013 polisanmäldes Vattudalens Fisk också av länsstyrelsen i Jämtland. Den gången handlade det om att länsstyrelsens beräkningsmodeller för fosforutsläpp visade att odlingen inte följde sitt villkor. Anmälan lades ned eftersom det var oklart vilket villkor odlingen skulle lyda. Olika villkor motarbetade varandra.

Den här gången handlar det om uppmätta fosforhalter i vattnet. Vad de överskridna värdena beror på är okänt.