Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För och emot RUT - politikerna oense

En av de stora valfrågorna i år kommer att handla om RUT-avdragens vara eller inte vara.

Här finns två klara linjer. Den borgerliga alliansen är för, de röd-gröna är emot.

En av förespråkarna för hushållstjänster och RUT-avdrag är moderaten Pär Jönsson.

– RUT är mycket bra. Det innebär att vi gör tidigare ofta svarta arbeten vita. Det blir jobb mot kvitto, för avtalsenliga löner och anställningsskydd. Vi ger okvalificerad arbetskraft en möjlighet att komma in i arbetslivet med varaktiga arbeten, framhåller Pär Jönsson.

– Kan man subventionera ROT-avdragen bör man i rimlighetens namn kunna subventionera RUT, tycker Jönsson.

I Stockholmsregionen är RUT mycket utbrett.

– Jag tror sossarna kommer att förlora valet mycket på grund av deras aviga inställning till RUT. För många i storstadsregionerna är städhjälp ett sätt att få vardagen att fungera. Tar man bort rätten till RUT-avdraget blir det fritt fall för många familjer, menar Pär Jönsson.

Katarina Nyberg Finn (S) har en annan uppfattning.

– Jagtycker det är helt fel att använda skattepengarna till sådana avdrag. Totalt handlar det om flera miljarder kronor som bättre skulle kunna användas inom skola, vård och omsorg, säger Nyberg Finn.

– Vissa menar att RUT skapat 3000 nya jobb. Jag vore glad om det vore 3000 nya jobb inom äldreomsorgen i stället, säger Nyberg Finn.