Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För sent att stoppa fisksmittan

Den mystiska fisksmitta som upptäcktes i Indalsälven hösten 2011 tros vara spridd i hela Sverige. Därför görs inga försök att stoppa den.

Från början löd den under namnet Agens X. Den okända parasiten hade inget eget namn men det stod klart att det inte var någon bra nyhet att den hade upptäckts i en fiskodling i Bispgården.

Det var hösten 2011. Överumans fisk hade importerat amerikansk rom för att odla fram regnbågslax. När ynglen kläcktes var de gravt deformerade och uppvisade inre skador. Odlingen tvingades att slakta ut allt.

Sedan dess har anläggningen hållits stängd vilket har kostat företaget 11 miljoner kronor enligt deras advokat. En annan odling nedströms Bispgården planerade att sätta ut 70 000 fiskar i Stockholms ström i våras. De fick tänka om. Det var förbjudet att flytta fisk från Indalsälvens vattensystem till annat vattendrag.

Nu har samtliga restriktioner hävts. Överumans fisk kan öppna sin odling igen. Fisk får flyttas.

En odling i Örebro har också drabbats av smittan och Jordbruksverket drar slutsatsen att parasiten därmed har nått alla svenska vattendrag. "Nu när vi ser att den tyvärr trots allt verkar ha spridit sig i landet bedömer vi att det inte är möjligt att utrota den", skriver Jordbruksverket i ett meddelande.

Länge hade Jordbruksverket teorin att den amerikanska rommen bar på smittan och att den sedan spreds med vattnet i Indalsälven. Odlingen i Örebro har tagit rom från Danmark som i sin tur importerar från USA.

– Men vi vet inte om det är orsaken eller om det är gamla synder. Parasiten kan ha funnits i vattnet länge, säger Veronica Colmander, smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.

Parasiten var tills nu helt okänd i fisksammanhang, både i Sverige och i resten av världen. Men den tillhör familjen sarcosystis, så mycket vet man. Jordbruksverket har inte fått in vilda fiskar som uppvisat samma skador som de odlade, men däremot har parasiten identifierats i vild fisk i Indalsälven. Detta skulle kunna tyda på att vild fisk har bättre motståndskraft.

I samband med att odlingsstoppet i Indalsälven nu hävs införs under en period exportstopp av levande laxfiskar samt rom och mjölke från Sverige.