Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För sent rädda Tåssåsenmodellen inför höstens ripjakt?

Bråket inför höstens ripjakt har lett till att länsstyrelsen öppnar för att försöka rädda den speciella Tåssåsenmodellen. Men Olof T Johansson från samebyn tror att det redan är för sent.

"Man tror att man är tillbaka på 40-talet med en lappfogde som bestämde uppifrån". "Det saknar motstycke".

Olof T Johansson, känd ripjaktsengagerad renägare från Tåssåsens sameby och före detta MP-politiker, var påtagligt arg när han förklarade hur han såg på länsstyrelsens planer på att förenkla jaktbokningar på nätet.

I 27 år har den speciella Tåssåsenmodellen fungerat och inneburit mer självstyre för samebyn och personlig kontakt med jägarna.

Tåssåsen har dessutom varit ensam om att bara låta ett sällskap i taget jaga i ett område. De andra samebyarna har fyllt på med jägare tills kvoten varit fylld, även om de inbördes inte har känt varandra.

Planerna på en stor jakt- och fiskehemsida inför höstens småviltjakt innebär att samtliga samebyar och även motsvarande i Norge, enas under ett digitalt paraply. Bokningar ska göras på nätet utan direktkontakt med samebyarna. Lottningarna upphör. Först till kvarn är principen.

Trots att Rennäringsdelegationen en gång tog beslut om att införa Tåssåsenmodellen har delegationen inte beslutat att avskaffa den. I stället blev det bara så. Som en följd av den nya hemsidan.

– Rennäringsdelegationen förstod inte konsekvenserna av den nya hemsidan. Och det känns fel när beslut som egentligen ligger under delegationen tas bara för att man byter IT-plattform. Jag tycker att de har kört ett eget race utan att vi har varit informerade, säger Karin Thomasson (MP) som är en av tre ordinarie politiker i delegationen.

Med "de" menar hon länsstyrelsen. Som en följd av detta har Rennäringsdelegationen haft ett möte där det bestämdes att länsstyrelsen och Tåssåsens sameby ska försöka hitta en lösning. Om det går.

Men Olof T Johansson har inte hört något från länsstyrelsen ännu och han är tveksam till om man hinner göra något innan ripjakten inleds.

– Allt går naturligtvis att lösa tekniskt, men det är frågan om viljan finns och om man hinner den här säsongen.

Han är fortfarande kritisk till hur hemsidan upphandlades och att kriterier för den ställdes upp som inte tog hänsyn till reglerna som Rennäringsdelegationen hade beslutat om.

Om Olof T Johansson är kritisk till förändringen finns det andra som välkomnar att bokningen blir mer homogen och att det inte längre ska vara olika modeller för olika samebyar.

– Det är en djungel med regler. Det är tröttsamt. Mittådalen, Handölsdalen och Tåssåsen har haft olika system och det är ett jättebekymmer. Det är en fördel att jakt kommer att bokas i de tre samebyarna på samma sätt, säger Anders Nilsson, jaktguide på Rödön.

– Men för gästerna och entreprenörerna är det tokigt när det inte är klart ännu. Jag får frågor om jag kan guida i september men jag har ingen aning eftersom vi inte vet hur det ska bokas, säger han.

Jakttillstånd börjar säljas via hemsidan 7 juli enligt länsstyrelsen.