Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Stefan och Margita är det mat för hela slanten

Allt har löst sig men visst kan det bli tajt ibland, säger Margita Gustafsson.

– Ett av de knepigare uppdragen var när det kom en buss full med ryssar. Det var skogsdag och jag tror att ryssarna skulle studera några skogsmaskiner i arbete.

– Jag skulle svara för lunchen ute i det fria och var rustad med jämtländska specialiteter. Problemet var att vi först måste resa ett tält ute i skogen. Det hade jag inte tänkt på. Tältet rekvirerades och restes skyndsamt och allt gick bra.

Margita är född i Stockholm men mamman kommer från Boggsjö.

– Jag var i Boggsjö ganska mycket som barn. I Stockholm drev mamma, jag och min syster en delikatessaffär.

Men Boggsjö och Jämtland drog!

– Jag och maken Stefan ville norrut men det fanns ju inga jobb.

1998 var det dags. En ekonomisk förening köpte affärsbyggnaden i Rissna av Samhall, Margita klev in som arrendator och öppnade Affär’n at a Margita.

– Jag höll på till 2004 men då var kundunderlaget för litet. Det hade kanske varit för litet hela tiden men man var ju optimist.

Redan under affärstiden började Margita ta på sig olika cateringuppdrag.

– I början var det mest att serva rallyfolk. Det var många rallyteam i Rissna vintertid. De kunde ligga på träningsläger här ganska länge, och mat skulle de ju ha.

Efter 2004 är det mat för hela slanten. Maken Stefan är utbildad kock och Margitas Catering verkar över halva Jämtland, åtminstone den östligare delen av landskapet.

– Men vi har också varit i Östersund, Ångsta och andra platser i Storsjöbygden.

Det är byfester, skogsdagar, julbord, minnesstunder, bröllop, personalfester, jubiléer och en del annat.

Verksamheten har en bas: Köket på Zenit i Rissna.

Men vi använder många olika kök ute i bygderna.

– Svårast är inköpen. Är det frågan om mindre grupper handlar vi lokalt. Handlar det om större grupper levereras varorna direkt till det kök vi ska använda. Det är väldigt mycket planerande.

Tanken är att laga hemlagad mat på närproducerade råvaror. Vi gör allt från grunden.

– Jobbet är ganska säsongsbetonat. På sommaren är det mycket att göra och sedan kommer hösten med alla jägare. Därefter kommer en ny topp under julmånaden. Sedan är det ganska lugnt under januari–februari.

– Att ha en cateringfirma en bit utanför tätorterna är inga problem. Jag kunde inte göra mer om basen var en tätort.