Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förädling i Fåker

Förhoppningsfulla charkuterister från hela landet har samlats för en veckolång kurs i Fåker. Under Tysk ledning lär sig deltagarna att förädla förstklassiga råvaror till traditionsrikt mathantverk.

Det är en brokig skara människor som samlats på Hallquists gård i Fåker för en veckolång grundkurs i chark. Här finns kockar som vill lära sig att utveckla egna produkter, lantbrukare som vill förädla sin egen köttråvara och rena charkuterister som bara vill förkovra sig.

– Under fem dagar kommer vi att varva teori med praktik och jobba oss i genom charkvarornas fem olika kategorier, säger Tobias Karlsson.

Han är branschansvarig för gårdsslakt och chark på Eldrimner, som anordnar kursen, och berättar att man normalt sett håller till i ändamålsenliga lokaler i ÅS. På grund av en ombyggnad har man tillfälligt fått låna Mats Hallquists gårdsslakteri i Fåker.

– Det är kul att samarbeta med Mats. Det är nära Östersund, han har ett bra gårdsslakteri och vi kan visa deltagarna hans fina köttråvara.

Lärare för kursen är Eldrimners återkommande charkexpert Jürgen Körber från Tyskland.

– Det är 13:e året som han är här, berättar Tobias Karlsson.

– Han kan det här som ingen annan.

En av de 14 deltagarna som hoppas kunna suga i sig lite av Jürgens traditionella kunskap är Michael Blyckert. Han driver till vardags Kolåsens fjällhotell och går kursen för att kunna förädla köttet från sina egna lamm och grisar.

– Vi vill kunna servera egna charkvaror på hotellet, säger han.

– Men det är mycket att ta in på kursen.