Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förälder kräver besked om när förskoleköken stängs

Åre kommun måste ge besked när förskoleköken stängs. Det menar Lina Myhr i Såå som har barn på förskolan i Såå.
– I stället för att ha en dialog och en kommunikation så är det locket på, säger hon.

I våras försökte upprörda föräldrar att stoppa Åre kommuns omorganisation av förskoleköken. Men kommunstyrelsen brydde sig inte om protesterna. Politikerna valde att gå på tjänstemännens förslag och stänga förskoleköken för att i stället satsa på ett tillagningskök i varje by. Genom beslutet ska kommunen spara 2,1 miljoner kronor.

För att Åre kommun ska kunna klara budgeten ska den nya organisationen sjösättas redan i höst. Men hur det ska gå till och när förändringarna ska träda i kraft är fortfarande oklart. Kommunen har inte lämnat några besked till vare sig personal eller föräldrar.

Lina Myhr, som är en av flera föräldrar som högljutt protesterat mot beslutet, fick i somras besked från måltidsenheten att köket på förskolan i Såå ska stängas 1 oktober. Nu är det bara två veckor kvar och inget har hörts från ansvariga .

Hon tycker det är märkligt att kommunen inte informerar och kommunicerar med föräldrarna. Speciellt när omorganisationen ifrågasätts av föräldrarna.

– Det borde ligga i deras intresse att ha en dialog med oss, menar hon.

Lina Myhr tycker att tjänstemännen underskattar barnen i den här frågan. Här hemma pratar min son dagligen om vilken god mat som lagas. Köket och maten är en otroligt stor del i verksamheten.

Hon har i ett mejl bett om svar på hur kommunens ska gå tillväga. När ska barnen få veta att personalen i köket ska sluta och när får föräldrarna veta hur mathanteringen på förskolorna ska gå till, undrar hon.

"Det minsta man kan begära är väl ett informationsmöte på förskolorna där ni förklarar hur det ska gå till. Vi har ställt frågor tidigare men fått knapphändiga svar, men vi vill fortfarande veta." skriver hon till socialchefen.

Socialchefen Lena Modigh Larsson beklagar att kommunen inte haft alla detaljer klara tidigare. Men hon ger inte Lina Myhr något besked om när köken i förskolorna läggs ner. Så fort som vi bara hinner kommer vi att komma ut med den information som behövs, skriver Lena Modigh Larsson i ett svarsmejl till Lina Myhr i Såå.

Kommunalrådet Peter Bergman (S) hänvisar till tjänstemännen som ska informera och ha dialog med föräldrar och personal.

– De måste se till att lösa det. Det är deras primära uppgift, säger han.

Varken socialchefen eller socialnämnden har inte signalerar att de inte klarar att genomföra köksnedläggningen.

– Om de inte fixar de så får de höra av sig, säger han.