Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar – har ni koll på riskerna med moppen?

Mopedolyckorna ökar kraftigt. De senaste fyra åren dog 66 personer i mopedolyckor. Antalet allvarligt skadade räknas i tusental. Både ungdomar och föräldrar vet att det är farligt att köra berusad eller en trimmad moped, men få känner till den ekonomiska risken – att en olycka kan bli en skuldfälla.

Moped ger ökad rörelsefrihet och många flickor och pojkar önskar sig en moppe och ett förarbevis när de fyller 15. Friheten är dock förenad med faror.

Den typiska dödsolyckan på moped är en 15-årig pojke på trimmad moped som kör rakt in i en personbil i en korsning. Mopedisten tappar hjälmen och omkommer av skallskadan. Var fjärde dödsolycka är alkoholrelaterad. I knappt varannan har man kunnat konstatera att mopeden varit trimmad.

Att köra en trimmad moped är olagligt och kan kosta föraren stora pengar. Det betraktas som olovlig körning och ger böter. Men den stora ekonomiska risken kommer av att den som kör en trimmad moped, eller berusad, inte täcks fullt ut av sin försäkring. Dessutom kan det medföra att man får vänta med att få körkortstillstånd för bil.

Mopeden ska ha en registreringsskylt bak. Den andra mopedtypen, klass II, får köras av den som fyllt 15 år. Maxhastigheten är 25 alternativt 30 kilometer i timmen.

Det krävs i dag ingen som helst trafikutbildning för att köra en moped klass II. Från och med oktober 2009 gäller skärpta regler för båda mopedklasserna.

FMK ger följande fem tips till den förälder som vill skydda sitt barn.

Hör med mopedförsäljaren om hur  man kan hindra att mopeden trimmas. Minst 55 procent av dagens mopeder är trimmade. Se upp för oseriösa försäljare, som ofta erbjuder tips eller utrusning för att trimma mopeden. Provkör sedan moppen eller be någon vuxen bekant att göra det med jämna mellanrum, för att kolla att den inte trimmats.

Både trafikskolor och olika motororganisationer har tillstånd att utbilda till förarbevis. Kontakta dem och kontrollera kvalitén. Billigast är inte alltid bäst i längden.

Var fjärde person som dör i en mopedolycka har alkohol i blodet.

Brukar ditt barn skjutsa kamrater – se till att det finns två hjälmar. Varannan som omkom på en moped klass två saknade hjälm vid olyckstillfället.

ekonomiska riskerna. Försäkringen gäller inte fullt ut om en moped är trimmad och/ eller om föraren är berusad. Vagnskadeförsäkringen gäller inte och ersättning för personskada blir sannolikt lägre. Om tredje person skadas kan föraren bli ersättningsskyldig. Skadas eller dödas en passagerare kan beloppen bli höga och ta en livstid att betala.

Vi föräldrar har ansvaret för att våra barn inte utsätter sig själva och andra för faror i trafiken.

, FMK Jämtland/Härjedalen
, FMK:s styrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel