Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna kräver fullbelagd skola

På måndagskvällen samlades många missnöjda skolbarnsföräldrar i Sånghusvallen i södra Ås. De vill att barnen i 3:an ska få fortsätta med årskurs 4 i sin skola.

Annons

– Låt barnen gå i baracker här i stället för att skicka upp dem till Ås, säger Magnus Karlsson.

För tre år sedan flyttade han och hustrun Lisa och barn in i det hus han byggt själv.

Äldsta barnet, 6,5-åriga Stella, går i förskoleklassen i Sånghusvallen och snart 4-årige Hjalle och 1-årige Jack blir skolbarn vad det lider.

– Det största skälet till att vi byggde här i stället för i Östersund var närheten till skolan, säger Magnus Rydell som tillsammans med makan Åsa, 10-åriga dottern Stina och 7-årige sonen Gustav flyttade från Trollhättan för ett år sedan.

Magnus Rydell blev upprörd på gränsen till rasande när han fick beskedet att 3:orna ska flytta till Ås skola i höst.

För det var inte någon ansvarig kommunanställd eller -politiker som meddelade honom och Åsa, det var Stina som kom hem och berättade det veckan före sportlovet.

Han ifrågasätter talet om att det är för trångbott i Sånghusvallens skola för att fler än fyra årskurser, F-3, ska få plats. Han hävdar att det går att få in de sex klasser, en per årskurs, som det planerades för

– De kan gå i samma klassrum när de går på fritids. Det finns lärarutrymmen och det finns rörelserummet.

Det sistnämnda är det klassrumsstora utrymme som byggdes i stället för gymnastiksal.

I den skrivelse som föräldrarna skickat till kommunstyrelsen i Krokom och till barn- och utbildningsnämnden föreslås även att fritids kan flytta till den gula Strandvillan som för drygt 20 år sedan byggdes som gemensamhetslokal i Byskogen.

Den ligger på andra sidan Åsvägen nere vid Storsjön och står nu tom.

Magnus Rydell tycker att kommunpolitikerna tar för lätt på frågan.

– De skulle från början ha bjudit in till dialog för att hitta lösningar.

Och han framhåller att samtalen ska ske både med de vuxna och med barnen.

– Både skola och dagis på samma område. Det blir inte bättre än så. Det var det absolut viktigaste för att vi skulle bosätta oss här, säger Magnus Karlsson.

Han framhåller tryggheten i att barnen slipper större vägar till och från skola och förskola.