Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrarna lämnas utanför Lillsjöskolan

På fredag är det skolavslutning på Lillsjöskolan. Men föräldrarna till ettorna som får sitt första sommarlov är inte välkomna.
– Jag är ledsen. Så länge man får för barnen tycker jag att man både har en rättighet och en skyldighet att vara med, säger Maria Schärdin.

Annons

Hon gick själv på Lillsjöskolan när hon var liten. Det gjorde också föräldrarna Åsa Paletun och Björn Gidlund. Alla tre har nu barn i ettan och på fredag blir det deras barns första skolavslutning.

På deras egen tid hölls avslutningen utomhus och alla föräldrar var inbjudna. Men Lillsjöskolan har i år bestämt att bara femmornas föräldrar får komma. Att ta emot de andra klassernas mammor och pappor blir för trångt, enligt rektorn som nyligen har informerat om beslutet.

– Om jag hade vetat att rektorn har uttömt alla andra möjligheter skulle jag acceptera det här, men nu känns det som att han inte vill lösa det, säger Maria Schärdin.

Alla barnen i ettan har haft en speciell kulturskola under året. Fiol och cello har undervisats och på avslutningen är det uppvisning för stråkklassen. Det gör skolans beslut ännu mer obegripligt menar föräldratrion som följt sina barns övningar och hört dem berätta om genrep och uppvisning.

Nu har de också försökt hitta olika lösningar på fredagens bekymmer.

– Kyrkan har till och med gjort i ordning ett körschema med olika klasser så att alla får plats, berättar Björn Gidlund som liksom de andra både är förvånade och upprörda.

– Jag känner mig så besviken, dels över att vi fick besked så sent och så över beskedet att vi inte är önskvärda, säger Åsa Paletun.

ÖP har sökt rektor Mikael From utan att lyckas nå honom. Men i ett rektorsbrev beskriver han situationen med att skolan i år prövar något nytt; avslutning i matsalen. Men precis som vid lucia och julavslutning kan inte föräldrar komma, endast de vars barn nu lämnar skolan.

Lucia och julavslutning är inte samma sak, menar föräldrarna. Skolavslutningen inför sommarlovet är något helt annat.

– Att skolavslutningen är till för elever och av elever håller jag inte med om. Inte när eleverna är sju, åtta år, säger Björn.

– Nej, om de ska ha en uppvisning för enbart eleverna kan de välja en annan dag än skolavslutningen, säger Åsa.