Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrauppror mot större barngrupper

Nu kraftsamlar Östersunds föräldrar för att protestera mot kommunens beslut om större barngrupper på förskolorna.

– Vi har samlat in över 2 000 namnunderskrifter sedan i torsdags, säger småbarnsföräldern Calle Engdahl.

I morgon när barn- och utbildningsnämnden sammanträder ska namnunderskrifterna överlämnas till politikerna. Och det är många frågor som föräldrarna vill ha svar på.

– Vi är intresserade av hur säkerheten för våra barn kommer att säkerställas. Både den fysiska och psykiska, säger Calle Engdahl, och lägger till att det finns forskning som visar att barn far illa i stora grupper.

– Hur ska den pedagogiska uppgiften klaras av, både läroplanen och skollagen måste följas, säger småbarnsföräldern Lotta Klang.

Under tisdagskvällen var Calle Engdahl, Lotta Klang och flera föräldrar samlade på Mjölnargränds förskola i Lugnvik för att prata ihop sig och planera hur upproret kan gå vidare. Föräldrarna vill få politikerna att tänka om. ÖP skrev i fredags om Emma Mattsson och Hanna Liljendahl som startat facebookgruppen ”föräldrauppror i Östersund mot större barngrupper i förskolan”. En grupp som fram till i dag fått närmare 900 medlemmar.

Björn Sandal (S), som är ordförande för barn- och utbildningsnämnden, har tidigare uttalat sig i ÖP om beslutet att utöka grupperna med upp till 19 barn per avdelning.

– Vi måste på ett bättre sätt beskriva det här så att det blir en förståelse för att det är en tillfällig lösning. När vi närmar oss sommaren så lättar trycket.

Vid mötet 21 augusti tog barn- och utbildningsnämnden beslutet om att öka barngrupperna. Nämnden klövs i två läger när majoriteten (S, C och MP) drev igenom förstoringen av barngrupperna.

M, FP och V satte sig emot större barngrupper och ville i stället öppna fler avdelningar som stängts, bland annat Kärven och Kronan i Torvalla.