Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändrat klimat drabbar skogsbruket

Helt nya utmaningar väntar länets skogsägare när klimatet förändras mot fortsatt uppvärmning och allt större nederbördsmängder. Bättre tillväxt, men även stormskador, snöbrott, översvämningar, sork, insekter, svamp, vägproblem och dålig bärighet något av det som väntar enligt Skogsstyrelsens Per-Olov Ringnér.

Skogsägare har all anledning att fundera över klimatförändringarnas betydelse och det redan nu hävdar Per-Olov Ringnér.

– Uppenbarligen har klimatet förändrats, och om detta är de flesta forskare överens. Vi har fått ett varmare klimat med större nederbördsmängder här i Norrland.

Under de senaste femton åren har medeltemperaturen ökat med 0.9 grader, jämfört med perioden 1960 till 1990.

– Det är väldigt mycket i sådana här sammanhang och fortsätter den här utvecklingen så har vi två till fyra grader högre temperatur i slutet av det här århundradet.

Det här får konsekvenser för Jämtland och Härjedalen. Skogen kommer att växa mycket snabbare och det kommer även att gå odla andra trädslag

– Men att tall och gran kommer att växa betydligt bättre än idag, betyder också en massa problem. Växer det bättre, så får vi en annan höjd på träden, och att de blir mer känsliga för vind, säger Per-Olov Ringnér.

Varmare klimat betyder mindre tjäle på vintern, och som kan innebära ännu mer vindfälld skog.

– Speciellt i centrala Jämtland kan det bli problem med långa träd på otjälad mark, med vår täta bördiga kalkmark, och där träden ofta utvecklar ytliga rotsystem.

Det tycks blåsa mer och andra kännetecken är en tidig vår och en lång höst som är både är mild och fuktig. Mer nederbörd väntas, men istället för snö blir det mer regn vintertid.

– Vi får räkna med flera typer av extremväder med extrem nederbörd som häftiga skyfall, men även perioder av sträng kyla.

En helt ny verklighet väntar och nu måste skogsägaren börja förbereda sig på de problem som väntar, hävdar PO Ringnér.

– Det krävs bland annat större vägtrummor för att möta häftiga regn och snabb avsmältning.

Problemen har kommit för att stanna och därför krävs långsiktiga investeringar.

– Markägare bör gå samman och bygga bättre och starkare vägar. Skogsskötseln måste börja stormanpassas, så att exempelvis skyddskappor lämnas i vindutsatta lägen där gallringar görs.

Helst ska det inte gallras i granskog som är äldre än 60 år och det är bättre att röja hårt och tidigt i bestånd som är 15-20 år gamla. Slutavverkningar kan göras tidigare.

– Lägg inte alla ägg i samma korg, utan se till att blanda trädslagen. Spara på lövträden för de står kvar när det blåser och skyddar tall och gran.

Angrepp av svamp som exempelvis gremminella kan bli vanligare eftersom de utvecklas efter fuktiga somrar och en varm fuktig höst. Medan granbarkborrarna utvecklas i stormfällda granar som inte tas bort i tid.

– Vi är på väg mot ett Mälardalsklimat och det innebär att skogen växer betydligt snabbare. Men samtidigt får vi nya problem att brottas med. Det här bör markägarna vara uppmärksamma på och ge akt på konsekvenserna, säger Per-Olov Ringnér.