Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändringar väntar inom folktandvården

Ett minskat befolkningsunderlag gör att folktandvården sannolikt kommer att förändra organisationen framöver. Nedläggningar kan inte uteslutas.

– Det kan handla om att ta bort kliniker, men det kan jag inte svara på i dagsläget, säger Kristin Gahnström Jonsson, centrumchef för tandvården inom Jämtlands läns landsting.

Landstingsdirektören, Björn Eriksson, har beslutat att starta en utredning som bland annat ska ta fram en plan för framtida lokalisering av folktandvården i relation till medborgarnas behov. Här ska också finnas förslag på bemanning och vårdutbud. Utredningen ska även undersöka mobila alternativ.

Kristin Gahnström Jonsson kommer att vara uppdragsledare för utredningen.

– Det handlar om vad vi ser för behov i hela länet och inrätta oss efter det. Samtidigt ska vi vara konkurrensneutrala, säger hon.

Tandvårdschefen betonar att inget är klart ännu, utredningsarbetet startar i februari och beräknas vara slutfört i augusti.

– Låt oss titta på det här innan vi drar några slutsatser. Vi behöver samla våra tankar och idéer för att komma med konstruktiva förslag. Målet är att vi ska få en bra tandvård för alla.

I uppdragsdirektiven konstaterar landstingsdirektören att det minskade befolkningsunderlaget leder till allt större problem att upprätthålla verksamhet med den tillgänglighet över hela länet som är önskvärd. Svårigheterna är mest påtagliga när det gäller små kliniker med sviktande patientunderlag eftersom de inte klarar att själva finansiera lokaler, utrustning och kompetensförsörjning. På vissa orter krävs att skattemedel tillskjuts för att stödja verksamheten.

Landstinget har i dag 21 tandvårdskliniker i Jämtlands län. Vid åtta av dessa jobbar endast en tandläkare. I direktiven från direktören står det att en generell ståndpunkt är att entandläkarkliniker inte är att föredra utifrån kvalitet, sårbarhet vid frånvaro och behov av kollegialt utbyte.

– Vi har ganska många nya tandläkare och som nyutexaminerad ska man inte vara på en enmansklinik. Man måste ha handledning och sedan ska man ha minst en kollega, säger Kristin Gahnström Jonsson.

I uppdraget ingår också att undersöka vilka specialiteter som ska finnas inom specialisttandvården samt att utreda sjukhustandvårdens uppdrag och finansiering.