Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder flytt av invandrad varg

Naturvårdsverket undersöker möjligheterna av en eventuell flytt av en genetiskt värdefull varg som river renar i Tåssåsens sameby.

Annons

Naturvårdsverket har kontaktat länsstyrelserna i Mellansverige för att söka samarbete om att eventuellt flytta en genetiskt värdefull varg som angripit flera renar inom Tåssåsens sameby.

Det är oklart om det är den finsk-ryska varg som sedan i höstas tagit sig ner från Norrbotten till södra jämtlands län eller om det är en avkomma till Kynnavargen i Norge.

– Det kan bli aktuellt att inom kort flytta vargen för att hindra ytterligare skador på renar i Tåssåsens sameby. Vi har därför bett länsstyrelserna att hjälpa oss med förslag till områden där vargen kan släppas ut. Vi hoppas på förståelse för den eventuellt snabba processen, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Riksdagsbeslutet om genetisk förstärkning av vargstammen innebär att högst 20 vargar ska flyttas in för att minska inaveln. I första hand ska vargar som kommit in på egen hand flyttas om de inte självmant vandrar ner genom landet.

– Det är viktigt att förstärka vargstammen. I det här läget måste vi överväga att flytta vargen istället för skyddsjakt. Vi kan inte förlora en potentiellt viktig varg genom skyddsjakt, säger Maria Ågren.

Naturvårdsverkets inriktning är att vargen släpps ut på statligt ägd mark. Vargen ska fångas in, sövas och transporteras till det nya området. Jordbruksverket har gett klartecken för den här flytten. Vargen kommer att avmaskas innan den släpps ut, skriver naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Annons