Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forbondeprästen höll morgonbön i 38-gradig kyla

Som vanligt var det festligt, folkligt och fullspikat med folk när 158:e upplagan av Röros marknad invigdes i tisdags.

Annons

Uppe vid Malmplassen var det tal, sång, dans, och som huvudpunkt på invigningsprogrammet, inkörningen av över 80 ekipage med forbönder från Norge och Sverige.

En unik syn, som endast upprepas en gång per år, är denna inkörning av hästekipage som kälk- och klädmässigt kunde vara hämtat från en målning från slutet av 1700- eller början av 1800-talet.

Först, som vanligt, kom forbönderna från Klövsjö forbondeförening körande in på Malmplassen. Detta som ett tack och erkännande från Röros stad för att idén med att återuppväcka traditionen med forbönder kom från Klövsjö genom numera avlidne Jöns Fahlén. Första året man körde till Röros från Klövsjö var 1981. I år är det 30-årsjubileum för Klövsjö forbondeförenings deltagande, ett deltagande som smittat av sig både i Sverige och Norge vilket uppmärksammas när deltagande ekipage presenteras.

Inne på Rasmusgården, i nedre delen av Röros, har forbönderna från Jämtland och Härjedalen sedan många år tillbaka sin egen gård på denna marknad. Där bjuds på värmande eld, sång, musik och försäljning av varor från vårt län. Köper man ett sånghäfte för 10 kronor får man både kaffe och möjlighet att sjunga med.

Denna gård är ett populärt tillhåll, inte minst för alla norska besökare som också köar för de svenska kolbullarna som steks på löpande band med fem-sex stekpannor över elden.

I denna kö träffade jag Bo Lundmark från Funäsdalen, iklädd den traditionella forbondepälsen med band och röd luva. Röd luva måste man ha påpekade han när jag berömde hans vackra päls, som han sa kom från hans hustru Karins hem i Linsell.

Bo Lundmark är nära förknippad med forbönderna från Klövsjö, och tituleras gärna forbondeprästen eftersom han varje år vid deras ankomst till Funäsdalen håller morgonbön utomhus i Forminnesparken – en bön som i år var i kallaste laget:

– Det var ett av de kallaste uppdrag jag haft. Nere vid Funäsdalssjön var det -38, men där vi var lite högre upp var det någon grad varmare, så pass så till och med psalmsången gick bra, berättar Bo Lundmark.

I fjol höll Lundmark en dag ett gammaldags husförhör, med bland annat bibelfrågor på rim, med besökarna här på Rasmusgården. Det blev uppskattat, för i torsdags hölls ett nytt husförhör inne på gården bland stekpannor och eldar.