Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundet vill ha VM i Åre 2017

Nu har Svenska skidförbundet bestämt sig. Man vill söka skid-VM 2015 till Falun och alpina VM 2017 till Åre.

– Finns det en lokal och regional förankring för skid-VM så lämnar vi in ansökan före sista april, säger förbundsdirektören Tomas Ringsby-Petersson till TT.

kampen om de nordiska skidgrenarnas VM för 2013, då italienska Val di Fiemme fick 16 röster mot Faluns 7 i sista omröstningsomgången.

– Att Falun ändå fick så många röster gör att vi tror att det finns en god chans att ta hem VM för 2015. Vi vet inte vilka andra länder som kommer att söka, men Oberstdorf och Zakopane var med senast i kampen om VM 2013.

Men innan ansökan lämnas in ska en utvärderingsgrupp se om det finns ett lokalt och regionalt stöd i Falun och Dalarna för att arrangera VM.

– Sen ska vi bedöma om vi har en kvalitativt god ansökan att lämna in, innan beslutet tas att söka VM.

Om drygt ett år tas beslutet om VM 2015.

styrelse har också tagit beslut om att ge en avsiktsförklaring om att kandidera till alpina VM 2017, tio år efter att Åre senast hade VM. Den ansökan behöver dock inte lämnas in förrän om två år.

– Det är stor konkurrens om VM-arrangemanget och ju tidigare man visar sin avsikt, desto större chans är det att få VM, menar Ringsby-Petersson.

De kommande alpina VM-arrangemangen ska gå i Garmisch-Partenkirchen 2011 och Schladming 2013.

– Vi tror att Vail, St Moritz och Cortina är intresserade av 2015.

som är event manager på Internationella skidförbundet, tror inte att Åre kan få VM 2017.

– Det är för tätt inpå förra gången Åre hade VM. Vail lär nog få VM 2015 och då står St Moritz på tur 2017, säger han.

– Men att söka 2017 kan vara bra som avstamp för 2019 eller 2021. (TT)