Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubblad satsning på bredband

Allt fler svenskar använder internet och digital teknik allt mer. Fler och fler av oss tittar på film, lyssnar på musik, håller kontakt med kunder och vänner och löser våra samhällsärenden som att deklarera

Det är ännu ett tecken på att Sverige är ett avancerat IT-land och att många svenskar är väldigt duktiga på att ta till sig och dra nytta av den digitala tekniken.

Ska man kunna göra allt detta behöver man ha tillgång till snabbt och bra bredband. Och just nu ser vi hur allt fler av oss svenskar får tillgång till det.

Enligt rykande färska siffror från Post- och Telestyrelsen har bredbandsutbyggnaden nu kommit så långt att 57 procent av alla svenska hushåll kan teckna ett bredbandsabonnemang med en hastighet om minst 100 Mbit/s.

Det är riktigt bra nyheter, och placerar Sverige i topp som det land i hela EU som har högst andel fiberanslutningar.

En förklaring till att bredbandsutbyggnaden nu går så snabbt, och att utbyggnadstakten ökar, är att Centerpartiet i Alliansregeringen de senaste åren satsat hela 2,2 miljarder på att bygga ut bredband på landsbygden.

Tack vare de pengarna har vi kunnat skjuta till pengar till många fiberföreningar, där frivilliga eldsjälar gått ihop för att handgripligen dra snabbt bredband och fiber hem till sig.

När människor för 100 år sedan samlades i vägföreningar för att få en väg hem till byn, så samlas dagens moderna landsbygdsbor i fiberföreningar för att få den snabbaste digitala tekniken hem till sig.

Tack vare de pengar Centern och Alliansen kunnat satsa så här långt har vi sedan 2007 kunnat förse 75 000 hushåll på landsbygden med snabbt bredband.

Men fler fiberföreningar står redo att sätta spaden i backen, och mer pengar behövs. Därför är det väldigt bra att vi nu kan berätta att C nu ännu en gång lyckats få fram nya pengar till bredband på landsbygden.

Från och med i år och under den kommande programperioden för det nya Landsbygdsprogrammet kommer vi fördubbla satsningen på att bygga snabbt bredband på landsbygden.

Det kommer att märkas direkt. För redan i år kommer det att finnas närmare 300 nya bredbandsmiljoner att söka, och för hela den kommande programperioden satsar vi hela 3,25 miljarder kronor på att bygga snabbt bredband på landsbygden.

Ska man kunna driva sitt företag på landsbygden, ska man kunna plugga och jobba på distans och ska kunna komma åt alla digitala tjänster på nätet så måste man ha bra bredband. Och det är precis därför som C prioriterar det.

Snabbt bredband betyder fler jobb och mer tillväxt, det betyder bättre möjligheter för landsbygden att växa och utvecklas och det betyder lika villkor för hela vårt land.

När vi nu kan fördubbla satsningen på bredband på landsbygden är det riktigt bra – för alla som bor och driver företag på landsbygden, men också för Sveriges jobb och tillväxt.

Anna-Karin Hatt (C) IT- och energiminister och andre vice partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel