Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubblade elpriser med vindkraft

Mer än fördubblade elpriser mot i dag kan förväntas som en följd av vår generösa inställning till vindkraftens utbyggnad. Svenska folkets köpkraft kommer att dräneras på miljarder till förmån för elbolagen. Ett normalhushåll kan tvingas betala en prisökning på upp till 5000 kronor per år när elnäten är fullt utbyggda. En prishöjning som kan bli tung att bäras för många hushåll.

Svenska Kraftnät satsar cirka 50 miljarder under en 15-årsperiod för att bygga ut de stora kraftledningar som förmedlar elkraften från norr till söder.

Detta är ett krav för att kunna exportera elen från de oftast utlandsägda stora vindparker som byggts eller håller på att byggas i mellersta och norra Sverige. Att merparten av vindelen måste kunna exporteras till övriga Europa beror på att vi redan har den el vi behöver. Att elen ska kunna flyta fritt mellan länderna är dessutom ett EU-krav.

Större delen av kostnaderna för elnätets utbyggnad kommer att hamna på våra elräkningar samtidigt som elnätsutbyggnaden medför att alla elpriser kommer att höjas till europeisk nivå. Då hela Sverige kommer att hamna i samma elprisområde som Europa söder om Sverige.

Skåne är redan på god väg via Danmark. Dessa stora elprishöjningar ingår i vindkraftsägarnas kalkyler. Annars hade inte de utländska bolagen gjort dagens miljardinvesteringar på vindparker i Sverige. Nuvarande bidrag till förnyelsebar elkraft tillsammans med våra kostnader för elnätsutbyggnaden och förväntade elprishöjningar utgör ett mycket större bidrag till vindkraften än vad man i dag vill berätta för svenska folket.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel