Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Före detta kommunalrådet Jens Nilsson har avlidit

Europaparlamentarikern Jens Nilsson, 69, är död. Han avled natten mot tisdagen efter en kortare tids sjukdom. Det bekräftar Östersunds kommun.

Jens Nilsson var under många år en av Socialdemokraternas mest framträdande personligheter i både Östersund och i Jämtland.

Han föddes i Västervik i september 1948, men växte upp i Gävle och utbildade sig till fritidsledare.

Till Östersund kom han 1978 och intresserade sig tidigt för politiken.

Jens Nilsson blev kommunalråd 1994. Han ledde kommunen i obruten följd under 16 år fram till 2010, då AnnSofie Andersson övertog rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Jens Nilsson var europavän och brann för EU. När han därför 2009 kandiderade i EU-valet som Europaparlamentariker, kom inte detta som någon överraskning.

I valet till Europaparlamentet stod Jens Nilsson på sjätte plats på Socialdemokraternas kandidatlista och kunde tillträda som ledamot i december 2011 efter att Lissabonfördraget trätt i kraft och ett tilläggsprotokoll därtill ratificerats. Han omvaldes även vid EU-valet i maj 2014.

Jens Nilsson var en mycket folklig och populär person. Hans mest kända varumärke var de röda hängslena, som han gärna exponerade. Det här såväl under sitt utövande av de politiska uppdragen som när han besökte travbanan i Östersund, där han var en flitig gäst och populär profil.

Jens Nilsson insjuknade för ett antal månader sedan och och flyttade då hem till Östersund för att vara nära sin familj. Han avled tidigt i gryningen på tisdagsmorgonen.

Han sörjes närmast av hustrun Ann-Marie Sandberg och dottern Kata.

Se även: Så minns kollegorna Jens Nilsson

[+] Så minns vi Jens Nilssons gärning – se hans liv i bilder