Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebilder lockar unga till eget företagande

Företagare kommer i alla former och alla färger. Trots att nästan alla företag är ägarledda så är de olika. Vi träffar varje månad på glada företagare och lite mer argsinta företagare.

Vi träffar folk som är företagare därför att de vill förverkliga en barndomsdröm, men också sådana som bara tröttnat på att vara anställda. Vi möter extremt framgångsrika företagare och sådana som nätt och jämt överlever på företagandet.

Men en sak har de gemensamt. Nästan utan undantag har de vinnarskalle. Våra medlemmar har en stark drivkraft, de vet ofta själva bäst och de är vana att fatta beslut och ta ansvar.

Extremt framgångsrika entreprenörer som Ingvar Kamprad, Niklas Zennström eller, för all del, vår egen ordförande Monica Lindstedt som i stort sett på egen hand skapade Rut-branschen, kännetecknas inte alltid av ödmjukhet, lyssnande och försiktighet. Utan snarare av ambitioner, en obändig vilja och, ofta, egensinnighet. Man ger sig inte med mindre än att man når sina mål.

I grunden är det precis samma sak som driver idrottsstjärnor eller musiker.

Av någon anledning tycker andra att vinst specifikt i företag är svårt. Det anses inte lika fint som att vara idrottare eller rockstjärna, trots att arbetet och insatserna är desamma. Det saknas vana i att tänka på företagare som hjältar, annat än dem som blir så förmögna att de blir mer som kungligheter än som grannar.

Ändå är det precis dit vi måste komma. Inför valet nästa år handlar den politiska debatten i stort om hur statens inkomster ska fördelas. Alltför sällan talas det om var resurserna skapas. Vi vet. För vi företräder Sveriges välfärdsskapare. Småföretagen och deras medarbetare är den enskilt största skatteintäkten för landets kommuner, de som konkret finansierar välfärden. Var tredje kommunal skattekrona har sitt ursprung i småföretagen, betydligt mer än den knappa fjärdedel som kommer från storföretag och deras medarbetare.

Ska vi tala om välfärdens hjältar så är det småföretagen och deras medarbetare, som ser till att det finns pengar att satsa på skolan, vården och omsorgen. Som ser till att lärarna kan få lön, att bemanningen på äldreboendet kan öka och att vi kan betala läkemedel för de sjuka.

Men förutsättningen för alltihop är att företagen är lönsamma, att intäkterna är större än utgifterna. Kort sagt att företagen går med vinst. Annars finns det inga resurser att beskatta, inga intäkter att fördela. Svårare än så borde det inte behöva vara.

När vi i dag firar det framgångsrika företagandet på Guldgalan så lyfter vi fram förebilderna för oss själva, så är det också en påminnelse om vårt större uppdrag. Att gå ut härifrån och tala med folk, med vänner och bekanta, med medarbetare, med politiker, med tidningar om varför det är viktigt att uppmärksamma duktiga företagare.

För precis som det är med idrotten, där förebilderna lockar unga att själva pröva på, så är det med företagandet. Det är genom de framgångsrika exemplen, där vi visar stolthet och glädje över företagandet, som vi får fler unga att ta sig an utmaningen att bli entreprenörer och att bli framtidens välfärdsskapare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel