Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebyggande arbetehar lett till minskat klotter

Antal klotterfall i Jämtland minskade med hälften under 2008.
– Jag hoppas att det beror till en del på vårt förebyggande arbete, säger Per Sundin på Östersundpolisen.

Klottersaneringen kostar stora summor varje år. Men det senaste året har klottret minskat i Jämtland.

– Under 2007 hade vi saneringsuppdrag för 998 000 kronor jämfört med 817 000 kronor under 2008. Det går ju upp och ner i perioder, men vi har känt att det har varit mindre saneringsjobb när det gäller klotter förra året, berättar Alf Eliasson som är enhetschef på städ.

– Men det är skadegörelsen som ökar. När det gäller klottret så har det minskat det senaste året. Men under de två första månaderna i år ser vi en ökning igen, säger Jan Högberg.

Per Sundin som är chef för ungdomsgruppen på Östersundspolisen jobbar hårt när det gäller klottrandet.

– Vi jobbar mycket med förebyggande arbete och är ute och informerar i skolorna. Att klottra är ofta inkörsport till något annat. Vi kan se att de allra flesta som håller på med klotter också är missbrukare av något slag, säger Per Sundin.

– Vi vet nog vilka 90 procent av dem är. Men det är känsligt att prata om det här. De vill ju synas och de vill att det skrivs om dem. Jag är väldigt tacksam att tidningarna inte lägger in bilder på klottret, säger Sundin.

– Det är förstås inte bra att det är så få som fälls. Vi måste jobba bättre mellan polis och åklagare och titta lite hur man jobbar i andra län. När det gäller Örebro så jobbar de på annat sätt och fler kan också fällas.

– Nej, det hoppas jag verkligen inte. Vi tjatar hela tiden om att vi vill ha in anmälningar. Nu har många fastighetsägare börjat ta kort när de ser klottrare. Det är förstås till stor hjälp och det hjälper nog till att få klottret att minska.

– Ja, men det är ingenting jag kommer att bjuda klottrarna på genom att säga det.

Under de två första månaderna 2009 har klottret ökat något igen.

– Vi har sett det och jag hoppas att det bara är en tillfällighet, säger Sundin.

Just nu ligger det ett åtal i tingsrätten mot en person som klottrat på polishuset. Dessutom är en utredning om klotter mot tågstationen på väg att slutföras.

Om dessa leder till domar i tingsrätten återsår att se.