Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förebyggande arbetet fortsätter

Socialnämnden beslutade 23 november att fältarbetsgruppens förebyggande arbete ska omorganiseras.

Är det då slutet på förebyggande insatser för ungdomar i riskzon att hamna i sociala problem i Östersund? Nej, men beslutet innebär att nuvarande fältarbetsgrupp läggs ned vid årsskiftet.

Av de tidigare fyra tjänsterna ska nu två bli kvar för att arbeta mer individuellt riktat till barn och ungdomar 12–15 år. De två personerna kommer att sitta i fältarbetsgruppens tidigare lokaler tillsammans med två ytterligare så kallade individuella coacher från socialförvaltningen som arbetar med åldersgruppen 16–24 år.

Det individuella stödets ram, innehåll och behandlingsprocess anpassas utifrån personernas individuella behov och förutsättningar. Verksamheten ska vara processinriktad och bygger på enhelhetssyn.

Detta innebär individuella samtal, kontakter med föräldrar, skola och andra berörda. Det pågår även nu samtal med ungdomspolisen som visat intresse av att kunna komma in med verksamhet i samma lokaler på busstorget.

Föräldrar med oro över egna barns situation och vanor har framfört att fältarbetsgruppen har varit till stort stöd för att svara på samtal och ge råd till föräldrar och ungdomar. Vi har frågat oss inför omorganiseringen om denna möjlighet nu försvinner, och att den nya verksamheten endast kommer att arbeta med uppdrag som förmedlats via teamchef.

Vi har blivit försäkrade om att så inte är fallet. Det ska fortsättningsvis gå att få råd och stöd när föräldrar, kompisar eller anhöriga känner oro och misstanke för ungdomars utveckling.

Kommunens förebyggande arbete är en angelägenhet för fler än för socialtjänsten. Ett dagligt och omfattande förebyggande arbete fortsätter vidare på både skola och fritidsgårdar. Samtal förs mellan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden hur vi vidare kan utveckla samarbetet för att än bättre se hur vi kan stödja barn i riskzon.

Socialnämnden har inte släppt denna organisationsförändring för vinden, utan vi kommer att följa konsekvenserna av den. Att mäta kvalitet och resultat i det nya teamets kommande arbetet är av stor vikt och kommer att utvärderas i slutet av 2012.

Stefan Konradsson
ordförande socialnämnden (V)
Pelle Persson (S)
ledamot socialnämnden
AnnMari Sandberg (S)
ledamot socialnämnden
Jimmy Eriksson, (MP)
ersättare socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel