Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förenade Care får fortsatt förtroende trots vårdskandalen – nu har bristerna åtgärdats

Efter larm från brukare, deras anhöriga och anställda riskerade Förenad Care att bli utkastade från äldreboendet Björkbacka. Men efter att vårdföretaget vidtagit de åtgärder som Vård- och omsorgsförvaltningen krävt meddelar Östersunds kommun nu att företaget får fortsatt förtroende.

”Förenade Care har i både ord och handling visat att de tagit kritiken på stort allvar. Framför allt kan vi se att de boende på Björkbacka nu får den kvalitet i omsorgen som vi vill att de ska få,” säger förvaltningschefen Lars Liljedahl i ett pressmeddelande.

I slutet av januari rapporterade Mittmedia om att Förenade Care riskerade att bli av med sitt vårdavtal för äldreboendet Björkbacka.

Detta efter att Förenade Care kritiserats för bristande kommunikation och personalhantering, personal vittnat om boende som blivit utan mat och anhöriga som slagit larm om att boende inte fått den vård som utlovats.

Östersunds kommun tog på hårdhandskarna och krävde i slutet av januari en sanktionsavgift på 2,4 miljoner och övervägde att häva avtalet om inte företaget såg till att omedelbart åtgärda bristerna som uppdagades redan under hösten 2017.

Efter en månads noggrann uppföljning kan Vård- och omsorgsförvaltningen nu konstatera att Förenade Care har vidtagit de åtgärder som krävts.

”Det blir därmed ingen hävning av avtalet” skriver Östersunds kommun i ett pressmeddelande.

Under februari har handläggare på Uppdragsenheten vid Östersunds kommun besökt äldreboendet fler gånger i veckan. Detta för att följa upp hur Förenade Care jobbat med den åtgärdsplan som företaget presenterade i slutet av januari.

Under onsdagen hade kommunen ett avstämningsmöte gällande Förenade Care och i slutrapporten efter granskningen i februari konstaterades det att företaget vidtagit de åtgärder som krävts.

Enligt kommunens pressmeddelande har Förenade Care:

• Infört tydliga rutiner med introduktionsutbildning av personalen.

• Infört nya rutiner med morgonmöten tillsammans med gruppledare.

• Genomfört utbildning i kontaktmannaskap.

• Gått igenom och uppdaterat genomförandeplaner och sett till att de finns tillgängliga

• Börjat jobba aktivt med individuella aktiviteter.

• Anställt en leva-livet-inspiratör och börjat jobba mycket aktivt med olika aktiviteter.

Företaget har också tillsatt en ny ledning på Björkbacka och tagit in resurser från andra delar av landet för att utbilda personalen.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller LTZ:s Android-app