Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening kräver gratis cellprov

Avskaffa avgiften för gynekologisk hälsokontroll. Det kräver patientföreningen Nätverket mot gynekologisk cancer.

Det förekommer att kvinnor dör i livmoderhalscancer för att de inte kommer till den cellprovstagning som de inbjuds till. Anledningarna är flera och socioekonomiska faktorer väger tungt. "Avgiften är ett hinder för kvinnor som önskar delta men av ekonomiska skäl inte kan prioritera att delta". Det skriver Barbro Sjölander, som är ordförande i Nätverket mot gynekologisk cancer i ett brev till politikerna i Jämtlands läns landsting.

Föreningen har en nollvision som innebär att ingen kvinna ska dö i gynekologisk cancer i framtiden och i den strävan är det viktigt att få fler att göra de cellprovskontroller som de kallas till.

"Vi vill att alla Landsting tar bort avgiften för screening. Det är ett bra första steg för att få fler att delta och för att fånga upp fler kvinnor som riskerar att drabbas av cancer", skriver Barbro Sjölander i brevet.

Genom att göra kontrollen avgiftsfri skulle deltagandet i screeningen öka och därigenom skulle antalet fall av livmoderhalscancer och antal döda på grund av sjukdomen minska. Nätverket mot gynekologisk cancer, som har 770 medlemmar, pekar på landstingen i Stockholm och Sörmland, som har tagit bort avgiften och som sedan dess har sett ett kraftigt ökat deltagande.

"De flesta kvinnor som utvecklar livmoderhalscancer är de som inte deltar i screeningen", står det i brevet.