Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening mot uranbrytning bildad

Nu organiserar sig motståndarna mot uranbrytning. Två olika aktionsgrupper går samman och bildar en gemensam förening för hela Storsjöbygden.

 

Aktionsgruppen mot uranbrytning i Hackås, Bjärme, Hara och Näckten bildades för att stoppa det australiensiska bolaget Aura Energys provborrningar.
En liknande aktionsgrupp i Oviken kämpar mot bolaget Continental Precious Mineral och deras planer för området.
I söndags träffades grupperna i Vattjom.
– Vi beslöt oss för att bilda en gemensam övergripande förening för att bli starkare, säger Birgitta Näsman från Bjärme. Den första konkreta aktionen blir en demonstration som utgår från Orrgården i Oviken den 19 april.
– Det är Ovikengruppen som arrangerar, men givetvis åker vi dit och stöttar.
Det har hänt att prospekteringsföretag dragit sig tillbaka från områden där motståndet från befolkningen varit starkt. Därför är det viktigt att motståndet blir synligt, menar Birgitta Näsman.
Alla är inte eniga om att bolagens intresse är dåligt för bygden. När Birgitta Näsman sålde böcker och delade ut broschyrer på Svenstaviks torg blev hennes skylt sönderriven då hon vände ryggen till, berättar hon.
– Det finns de som är inte är emot provborrningarna, men det beror oftast på okunskap.
I kväll (onsdag) blir det debatt i riksdagen om kommunerna ska kunna få vetorätt mot uranprospektering, det vill säga rätt att säga nej till uranletning inom den egna kommunen.