Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar går ihop för arbeten

När Bergs kommun kämpade med att hitta sommarjobb åt ungdomarna i kommunens södra delar fick de hjälp från oväntat håll. Nu vill de tipsa andra kommuner om att jobba på samma sätt.

I Bergs kommun är det cirka 150 elever som ska sättas i jobb varje sommar och varje nytt år innebär en ny utmaning.

De flesta jobben erbjuds inom kommunens egna förvaltningar och lokala företag i tätorterna och problemet är inte att jobben är för få. Utan det är att många av eleverna bor i småbyar långt ifrån dessa, utan möjlighet att dagspendla.

Det problemet har nu löst sig när det gäller kommunens södra delar, efter att en grupp föreningar som var och en är för liten för att ta emot sommarjobbare gått ihop i ett samarbete.

Resultatet är att byn Skålan nu på egen hand tar emot tiotalet sommarjobbare och för kommunens ungdomssamordnare Maria Wikén kommer lösningen som en skänk från ovan.

– Föreningars problem är ofta att de har massor att göra men ingen som har tid att arbetsleda sommarjobbare under tre veckor. Men går man ihop blir det ju plötsligt mycket enklare och för ungdomarna är det inga problem att jobba med olika saker olika veckor, säger hon.

Sommarjobbet i Skålan har blivit eftertraktat bland bergsungdomarna och många av dem har till och med beslutat sig för att bo tillsammans i byn under hela arbetsperioden.

– Det är klart att det är blir roligare att ha många jämnåriga kollegor i stället för att gå helt ensam med en handledare som många gör. Men sedan ser ju ungdomarna att deras arbete verkligen behövs också, vilket ger arbetsmoral och gör att de suger i lite extra, säger Maria Wikén.

Nu hoppas hon att fler bya­lag och föreningar i Berg följer Skålans exempel och pratar ihop sig inför nästa sommar. Eller varför inte föreningar i andra kommuner – för goda idéer är till för att spridas.