Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreskrifter härmar lag

Enligt Transportstyrelsen kan det från 1 december bli hårdare tag mot bilförare som använder mobiltelefon under färd.

Det är tveksamt.

Regeringen har ändrat trafikförordningen när det gäller omsorg och varsamhet i trafiken så att den som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter.

Men det är inget nytt. Redan i dag, med stöd av trafikbrottslagen, anmäler polisen mobiltalande bilförare som brister i koncentration och därmed är en fara i trafiken. De döms i allmänhet för vårdslöshet i trafik.

– Det händer då och då, säger Bengt Lövros som är förundersökningsledare hos trafikpolisen i länet.

Det som Transportstyrelsen och regeringen betecknar som skärpta krav för att använda mobiltelefon eller annat för kommunikation under bilkörning tillåter omfattande användande.

"Om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet", står det i förordningstexten.

Det blir alltså precis som nu en bedömningsfråga för polisen om skickandet av sms från mobilen, googlandet på den bärbara datorn eller knappandet på gps-mottagaren är trafikfarligt.

I många länder är det förbjudet för bilföraren att under körning använda mobiltelefonen. Ett sådant förbud i Sverige hade förhindrat en olycka i Ås på eftermiddagen 9 augusti i år, förutsatt att bilföraren varit laglydig.

Han höll hastighetsgränsen på 50 kilometer i timmen på Åsvägen mellan Ås Trädgård och avfarten till Jämtkrafthallen. Men han förlorade sig i sin mobiltelefon och bilen for ned i diket.

– Då vred jag ratten åt vänster. Men för hårt, berättade mannen för ÖP.

Bilen kom upp på vägen igen, färden fortsatte över den andra vägbanan och över gång- och cykelvägen och rakt in i ett förråd.

– Jag kunde inte stanna, sa mannen.

Han klarade sig oskadd med dömdes senare till böter för vårdslöshet i trafik.