Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreslagen kulturhusritning nu klar

Storsjöteatern i Östersund – ett framtida kulturhus? Ritningar på hur man skulle kunna använda den centrala byggnaden, med vissa modifieringar, som ett framtida kulturpalats finns nu som offentlig handling.

Slutrapporten "Förstudie kulturhusutredning" är klar. Rapporten ska fungera som ett underlag till ett politiskt beslut som ska tas redan i februari. Ett kommande beslut innebär dock inte att förutsättningarna för att bygga ett helt nytt kulturhus ska utredas, i stället handlar det om att hitta lösningar för det som saknas i dag vilket, enligt en förstudie, är fyra olika typer av lokaler: lokaler lämpade för opera, akustisk musik, dans och modern konst.

Fokus har legat på att undersöka vilka möjligheter som finns för Storsjöteatern att tillgodose dessa behov och tre olika förslag beskrivs i rapporten:

Förslag 1 (kostnadsbedömning cirka 15 miljoner kronor):

* Förråd byggs i anslutning till scenen i teatersalongen.

* Den tekniska utrustningen där teknik byts ut.

* Scengolvet anpassas för att uppfylla dagens krav för dans.

* Orkesterdiket byggs ut.

Förslag 2 (kostnad cirka 9 miljoner kronor):

* Cafeteriadelen byggs om för att skapa en bättre kontakt med Stortorget.

Förslag 3 (kostnad 19 miljoner kronor):

* Den nuvarande entrén mot torget byggs om och förbättrar tillgänglighet.