Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreslår fler karriärvägar för vårdpersonal

Sjuksköterskor och undersköterskor ska få större möjligheter att göra karriär i Jämtlands läns landsting. Det föreslår Socialdemokraterna, som anslår mer pengar för att fler ska kunna specialistutbilda sig.

Annons

Förslaget innebär att det årliga anslaget ökas från knappt 3 miljoner kronor till 5 miljoner, vilket skulle innebära förmånligare villkor för landstingsanställd vårdpersonal som vill vidareutbilda sig.

Förutom höjd studielön innebär förslaget också att fler än i dag får chansen, cirka 25 av landstinget medarbetare skulle kunna utbildas varje år. I nästa steg ska den som ökat sin kompetens kunna söka nyinrättade specialisttjänster. Det berättar Ann-Marie Johansson (S) och Bengt Bergqvist (S), som är ledamöter i landstingsstyrelsen och som kandiderar till uppdraget som ordförande respektive vice ordförande i regionstyrelsen.

De anser att förslaget skulle innebära en förbättrad situation för medarbetarna i hälso- och sjukvården och därmed för patienterna.

– Allt landar i att personalen är den viktigaste resursen för att kunna ge en trygg vård i vårt län. Vi behöver satsa ännu mer på kompetensutveckling och när man får större ansvar ska man självklart ha en högre lön, det ska löna sig att vidareutbilda sig, säger Ann-Marie Johansson.

För anställda som väljer att studera till specialist ska det bli bättre förutsättningar att utvecklas och bli auktoriteter inom sina nuvarande arbetsområden.

– Vi behöver bli en attraktivare arbetsgivare än i dag. Jobbet blir mer intressant och mer utvecklande, säger Bengt Bergqvist.

Socialdemokraterna har lovat 2 miljarder kronor extra till sjukvården och Ann-Marie Johansson och Bengt Bergqvist bygger sin finansiering på det. De säger att en S-ledd regering skulle innebära 26 miljoner kronor mer till landstinget/regionen och det är en del av den summan som ska betala satsningen på utbildning och fler karriärvägar.

Socialdemokraterna är inte ensamma om att argumentera för att vårdpersonalen ska få kompetensutveckling, fler karriärvägar och högre lön. Det gör andra partier i landstinget också.

– Skillnaden är att vi har finansieringen och dessutom mer pengar, vilket gör att fler får möjligheten. Och det gäller inte bara sjuksköterskor, vi vill även göra en kompetensstege för undersköterskor, det är viktigt med specialistundersköterskor, säger Bengt Bergqvist.