Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förespråkar ÖP en promiskuös livsstil?Svar: Påven och katolska kyrkan lever i en illusion

På ÖP:s ledarsida kommenteras ett uttalande av den katolske påven angående en typ av skydd mot könssjukdomar och graviditeter.

Denna typ av skydd är dock inte 100-procentigt, och skyddar heller inte mot alla typer av problem, som uppstår i sammanhanget.

Om ÖP:s ledarsida förespråkar en livsstil där sexuella partnerbyten ingår, ja då behövs det kondomer, det håller jag med om.

Såvitt jag förstått förespråkar inte den katolske påven en sådan livsstil, så varför skulle han förespråka kondomer?

ÖP är naturligtvis i sin fulla rätt att kritisera andra kulturer utifrån sin egen åsiktsbas, men i detta fall känns det som om man hänger upp sig på en detalj, och bortser från den kultur det handlar om.

Om ÖP satsade lika mycket som katolska kyrkan på att hjälpa fattiga och sjuka människor i Afrika, så skulle vi förstå att ÖP:s ledarskribent vet vad han talar om.

I stället tycker jag att ÖP borde redovisa analys av hur en promiskuös livsstil påverkar samhället, respektive hur en monogam livsstil påverkar samhället. En sådan analys skulle kunna ge oss mycket för framtidens samhällsbygge.

Nej, jag förordar inte en promiskuös livsstil. Däremot torde det stå klart att människors sexualitet har förändrats genom århundradena. Den sexuella debuten sker ofta långt före giftermål, även i katolska länder. Sen kan förstås Påven och den katolska kyrkan leva i en illusion av något annat.

Alltså finns det anledning att dels i nationer där HIV är djupt utbredd, och dels även i alla andra länder, faktiskt propagera för användande av kondom som en begränsningsfaktor när det gäller spridning av HIV.