Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Föreställningen väcker starka känslor"

Giron sámi teáhter i Kiruna står som producent till SMS från Soppero, en modern Romeo och Julia-historia men med lyckligt slut.

Annons

Manus: Ann-Helen Laestadius
Dramaturg: Ninna Tersman
Regi: Lena Mossegård
Skådespelare: Anna Åsdell, Maxida Märak, Vibeke Oskal, Paul Ol Jona Utsi och Albin Grenholm.

Betyg: 3

Delar av föreställningen framförs på samiska och textas då på en tankebubbla hängandes i taket.

Handlingen behandlar i korta drag inre stridigheter mellan olika släkter och vad dessa kan få för konsekvenser långt in i framtiden. Skådespelarna hoppar skickligt mellan många roller, särskilt imponerad blir jag av Anna Åsdell och Maxida Märak som gör många trovärdiga gestaltningar. Spelet går däremot alltför långsamt, föreställningen hade vunnit på att kortas ned och tyvärr är scenen för djup så många i publiken ser inte delar av spelet.

Föreställningen väcker starka känslor även för mig som icke-same. Jag skäms över hur illa samiska barn behandlats i nomadskolorna. Jag inser att samernas interna konflikter sätter djupa spår även idag. Jag känner starkt med karaktärerna när de talar om identitet och att faktiskt duga just som vi är. Jag önskar att vi alla i framtiden kan lägga stridigheterna åt sidan och enas om att den samiska historien är värd något bättre. Föreställningen genomsyras av underbar musik och flera fina jojkar. Jag hoppas teaterföreningen tar hit fler pjäser med samiskt tema, för det behövs.