Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagarna är alltid redo och aldrig ledig

Det är semestertiden nu. För anställda finns sedan länge en lagstadgad rätt till fem veckors semester. Kanske används den till några sommarveckor i Jämtland eller en resa till Grekland.
Vissa sparar på det goda och tar ut hela ledigheten under höstens älgjakt. Semestertider fördelar sig lite olika beroende på vem man frågar.
Men det är inte alla som är ledig under semestern.

Det visar en undersökning utfört av organisationen Företagarna. Hela 94 procent av småföretagarna avsätter tid åt arbete med företaget under semestern.

– Småföretagare är nästan aldrig lediga och de tar med sig både mail, telefon och orderblocket även på semestern. Dessa entreprenörer skapar både jobb och välfärd även på sin semester. Kommentaren kommer från Elisabeth Thand Ringqvist, VD för Företagarna och för övrigt uppvuxen på Frösön.

En av tre företagare upplever inte att han eller hon är ledig under semestern. Och en lika stor andel, en av tre, tar högst ut tre veckors semester.

Småföretagarna är dolda hjältar i det svenska samhället. De är lika betydelsefulla som den allmänna välfärden, skolan och omsorgen. Det är inte i de stora multinationella företagen jobb skapas. I dag skapas fyra av fem jobb i företag med färre än 50 anställda.

Att småföretagare alltid är redo och aldrig ledig går naturligtvis att romantisera. Om något vittnar det om en omänsklig arbetsmoral. Men också om det företagsklimat man som företagare verkar i. Som företagare lever man inte i en bubbla utan existerar i ett socialt sammanhang. Tid som måste läggas på företaget under semester tas ifrån någon annan eller något annat. I längden innebär det stora personliga uppoffringar.

Om man frågar företagen vilka politiska reformer som står högst på önskelistan – och som skulle möjliggöra mer ledig tid så nämns olika förslag. Men i topp kommer en önskan om att det ska bli billigare att anställa, det vill säga lägre arbetsgivaravgifter. Rätt kompetens efterfrågas också. Det spelar ingen roll hur billig en person är att anställa om den inte har kompetens nog att kunna fylla en roll i verksamheten. Ska man vara ledig måste någon finnas där och utföra arbetet åt en.

Något som ofta glöms bort i den politiska debatten är företagarnas önskan om en tryggare social situation. Villkoren för A-kassa, sjukpenning och föräldrapenning måste vara lika oavsett om man är anställd eller företagare. I dag blir man som företagare tyvärr diskriminerad av reglerna.

Men företagarnas brist på ledighet kan inte enbart beskyllas på det rådande företagsklimatet.

Bristen på ledighet beror också i många fall på företagarna själva. Ett företag kan vara ett så kärt hjärtebarn att man inte vill släppa taget om verksamheten ens för några veckor.

Berörda företagsledare skulle må bra av en nykter självrannsakan. Det är svårt att prestera på topp om man inte också backar och vilar då och då.