Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagen i Åre erbjuder flyktingar jobb

/
  • Yousuf Omer från Eritrea jobbar som bagare på Grädda Åre. Han hade lite erfarenhet av branschen och fick därför praktik här på bageriet.
  • Daniel Mattias, Grädda Åre, berättar att Yousuf Omer från Eritrea kommer att få
  • Anja Skålén berättar att företagen gärna tar emot nyanlända.

Många företag i Åre kommun erbjuder arbete eller praktik till nyanlända.
– Företagen är extremt välvilliga att ta emot dem, säger Anja Skålén på Åre kommun.

Annons

Åre kommun lyckas bra med integrationen. Det beror delvis på att man sätter stort fokus på mottagandet och ser till att alla trivs och vill bo kvar. Men det beror även på att kommunen arbetar hårt för att hitta jobb och praktikplatser. En som arbetar med detta är Anja Skålén, Åre kommun.

Hon upplever inga svårigheter med att få företagen att ta emot en nyanländ flykting. En förklaring är att turistföretagen vana vid att anställa nya människor inför vintersäsongen. Men det beror även på att många inte själva är födda och uppvuxna i Åre kommun.

– Jag tror att det är för att man själv är inflyttad till bygden. Man vet hur det är att var ny och därför är man extra hjälpsam.

Arbetsgivarna behöver inte betala full lön för de nyanlända. Arbetsgivarna kan erbjuda nystartsjobb eller instegsjobb de första två åren. Sedan är det vanlig anställning som gäller. Anja Skålén berättar att många får stanna kvar på sin arbetsplats även när stödet inte längre gäller.

– De som startat med anställningsstöd går ofta till en tillsvidareanställning, säger hon.

Ryktet om att det finns jobb i Åre har spridit sig till fler nyanlända. I december flyttade drygt tio personer till Åre kommun för att söka jobb.

Anja Skålén berättar att kommunen tagit emot flyktingar under kort tid och det finns därför ingen statistik på hur många som tar sig in i arbetslivet efter de första två åren. Men hon märker det går bra för många som väljer att stanna kvar i Åre kommun

– Det utanförskap som många hamnar i finns inte här, menar Anja Skålén.

– Där kan man bli sittande i kammaren men här bli alla sedda.

Se också:

Hälften av de nyanlända har jobb eller praktikplats inom två år

Åre kommun vill att flyktingarna trivs

Annons