Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företaget varnar: Djupa spår i skoterleder skapas under skogsavverkning

Viktor Dahlberg på Dahlbergs Skogsvård AB varnar att de just nu håller på att avverka skog längs kraftnäten på sträckan Åsen-Lit-Halåsen. Arbetet med att avverka skog gör att de korsar skoterleder på vissa ställen vilket skapar djupa spår och stora gupp i lederna.

Viktor Dahlberg och hans kollegor håller på att avverka så kallade kantträd, det vill säga farliga träd intill elledningarna som skulle kunna falla ned på ledningarna och skapa störningar i elleveransen. Det innebär att de ibland måste korsa skoterleden.

– Skoterleden går väldigt ofta under kraftledningen. När vi korsat skoterleden kan det bli extremt djupa spår på upp till en meter, och det kan bli helt söndervridet. Det kan vara farligt. Spåren kommer att vara kvar hela vintern, säger Viktor Dahlberg på Dahlbergs Skogsvård AB.

Detta betyder att man bör vara uppmärksam när man kör på skoterlederna. Spåren kan gå både rakt över leden eller korsa snett över.

– Det kan gå riktigt illa. Om det är mörkt är det riktigt svårt att se spåren.

Varnar ni om detta på något sätt på plats?

– Vi har ingen varning när vi är ute och avverkar. Det är svårt eftersom vi förflyttar oss hela tiden. Vi försöker hålla oss ifrån lederna så gott det går, men rätt som det är måste vi korsa leden eller till och med köra i den, säger Viktor Dahlberg.

Till att börja med befinner sig Viktor Dahlberg och hans kollegor på sträckan Åsen-Lit-Halåsen där de nu har kört i två veckor i sträck. Där går skoterleden under ledningarna i princip konstant, säger Viktor Dahlberg.

Senare under vintern ska de avverka kantträd intill elledningarna i bland annat Krokom-Dvärsätt.