Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förfärliga tider framför oss"

Miljöpartiet är en av EU-valets stora vinnare och gick upp rejält även i Jämtland. Trots det har Owen Laws (MP) svårt att glädjas år resultatet.
– Det här är början till slutet för EU, säger han.

Annons

Krokomspolitikern Owen Laws känner sig kluven inför resultatet av söndagens val till EU-parlamentet. Glädjen över partiets nya mandat i Bryssel och ökningen på 4,5 procentenheter i Jämtland överskuggas av de stora högerextrema framångarna nere på kontinenten.

– Det här är början till slutet. När parlamentet blir en lekplats för fascister kommer medlemsländerna så småningom att tappa intresset för EU, säger han och tror att vi ännu bara sett början på en trend som kommer att bli ännu starkare vid nästa val.

Enligt honom är det EU:s oförmåga att ta itu med ökande fattigdom och de växande klassklyftor som nu slår tillbaka på organisationen. Och att EU gör det så svårt för enskilda medlemsländer att forma sina egna samhällen att folk inte ser någon mening i att rösta, och att det är den apatin de fascistiska partierna lever på.

– Att Front National blir starkaste partiet i Frankrike vänder upp och ner på allt. Vi har förfärliga tider framför oss och i förlängningen tror jag att det kommer att leda till krig, säger Owen Laws.

Nu är Owen Laws ingen EU-anhängare till att börja med. Redan 1991 startade han organisationen Nej till EG som sedan blev Nej till EU och bidrog till att Jämtland var landets mest EU-kritiska län redan innan Sverige gått med i unionen.

Efter söndagens val är han mer övertygad än någonsin om att medlemskapet är en dålig idé.

– EU har aldrig varit till för sina medborgare och kommer aldrig att kunna gynna demokrati, säger Owen Laws.