Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarkamp om Sundqvist-bok

/
  • Efter fortsatt fäktning kring trovärdigheten kom debattörerna närmare varandra när jämtars dåliga självförtroende och brist på civilkurage kom på tal. Debattledare Hans Lindeberg till vänster om Jens Ganman och Kjell Albin Abrahamson.
  • – Du är nykterist, ateist och gillar rock samtidigt som du tjänar lite pengar. Sundqvist spottar inte i glaset , sjunger gärna andliga visor och tjänar mycket pengar. Har du Jens verkligen förutsättning att förstå Maths O Sundqvist överhuvudtaget, undrade Kjell Albin Abrahamson.
  • Många i den 150 personer stora publiken hade bespetsat sig på en verbal holmgång, när författarna Kjell Albin Abrahamson och Jens Ganman skulle göra upp om vad man får skriva eller inte i en bok.
  • – Det hade förstås varit bättre om Maths O Sundqvist själv varit med i boken och jag funderade många gånger på att ge upp. Men jag tyckte det var intressant att undersöka vad han hade betytt på för Jämtland och mytbild­en därom, sa Jens Ganman, författare till ”Kungen av Jämtland”.

Får man skriva hur som helst om jämt­ar var temat, när två författare inför publik rök i hop om källkritik och pressetik i landhövdingens trädgård.

Annons

Många i den 150 personer stora publiken hade bespetsat sig på en verbal holmgång, när författarna Kjell Albin Abrahamson och Jens Ganman skulle göra upp om vad man får skriva eller inte i en bok.

Bakgrunden var Jens Ganmans bok om ”Kungen av Jämtland” som kritiserades hårt i vintras av Kjell Albin Abrahasson.

Däremot blev det i stort sett ingen debatt om den bok som Kjell Albin skrev för 7–8 år sedan om ”Alsenbusschauffören” och som kritiserades hårt för att den utelämnade nära relationer i en familj.

I stället kom debatten att handla om varför det skrevs som det skrevs i boken om finansmannen Maths O Sundqvist uppgång och fall. Och varför så många jämtar gömde sig bakom anonymitet i boken.

– Det skulle finnas en särskild plats i helvetet för författare som Ganman, dundrade Kjell Albin Abrahamson. Vågar inte jämten stå för sina åsikter eller är det så att jämtarna bara består av en massa sladdertackor.

Även i lokaltidningarnas insändarsidor gömmer folk sina åsikter bakom signaturer och psedonomymer och det mer än på andra håll i landet hävdade Abrahamson.

Jens Ganman beklagade att huvudpersonerna i boken inte ställde upp och att Maths O Sundqvist var bunden av tystnadsplikt i ingångna avtal. Men 65 procent av de som uttalar sig i min bok är inte anonyma, kontrade Jens Ganman.

– Det hade förstås varit bättre om Maths O Sundqvist själv varit med i boken och jag funderade många gånger på att ge upp. Men jag tyckte det var intressant att undersöka vad han hade betytt på för Jämtland och mytbilden därom.

– Du borde ha lagt ner projektet, Jens!

– Nej det var desto större anledning att skriva boken när jag märkte att folk inter vågade säga sin mening. Du Kjell Albin har en fläckvis bild av Jämtland, eftersom du bara är här då och då.

– Men du blåser upp Maths O Sundqvists storhetsvansinne på ett ojust sätt, när du skriver om Östersund som en liten stad i Norrland. Det passar in i din dramatik när du vill få Östersund att framstå som om det var Lycksele, Kramfors eller Bollnäs du beskrev.

– Men när Maths O stod som högst var han värd runt 12 miljarder kronor och det samtidigt som Östersunds kommun hade en årsbudget på runt tre miljarder. Det var en extrem situation där politiker satt i hans knä.

Det är lätt att spela bort sin trovärdighet med anonyma källor, för då får man till sist inga fler jobb och du ligger rätt nära den gränsen, varnade Kjell Albin Abrahamson som fortsatte.

– Du är nykterist, ateist och gillar rock. Samtidigt tjänar du lite pengar. Sundqvist spottar inte i glaset, sjunger gärna andliga visor och tjänar mycket pengar. Har du, Jens, verkligen förutsättning att förstå Maths O Sundqvist överhuvudtaget?

– Jag är inte ateist och jag är långt från kommunism och ultrakapitalism, men du Kjell Albin är en gammal högerman som är kvar i det förgångna.

Efter fortsatt fäktning kring trovärdigheten kom debattörerna närmare varandra när jämtars dåliga självförtroende och brist på civilkurage kom på tal. Åsikter som folk står för, är något av en bristvara i dag. Dessutom är nidbilden av jämten med Helly-Hansen-tröja i grönt eller orange och rinnande snus ett problem.

– Jag tror dessutom att Maths O fick bära ett helt landskaps förväntningar, där han efter alla OS-ansökningar och garnisionsnedläggningen fick fylla ett vakum. Men jag vet inte om det var hans egen ambition, sa Jens Ganman.

– Men den som inte vågar ta risker får heller aldrig dircka champagne och vi behöver fler som Maths O, påminde Kjell Albin Abrahamson.

Men det höll inte Jens Ganman med om och han satte likhet mellan lånefinansierade risktagare och ständigt återkommande finanskriser i världen.

– Men konklusionen är att det behövs fler sådana här dialoger om läget i länet.

– För en gångs skull håller jag med Jens Ganman, sa Kjell Albin Abrahamson.

Annons