Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förgiftade av tårtor från lokalt kondis

Sannolikt kommer det dröja ett tag tills de äter schwarzwaldtårta igen. 18 personer blev sjuka efter att ha ätit tårta från ett konditori i Östersund.

Allt började med att bagaren på ett av stans konditorier började känna sig yr medan hen stod där och knådade på sina schwarzwaldtårtor. Till slut kände bagaren sig så dålig att det inte gick att stanna på jobbet.

Väl hemma kräktes sedan bagaren.

Men, de tårtor som bakats såldes ändå. 19 gäster åt av tårtorna och bara en klarade sig undan att bli sjuk.

Prover togs på dels bagaren och dels några av gästerna har visat att de fått i sig något som heter norovirus. Det är mest känt för att orsaka vinterkräksjuka.

Viruset kan inte föröka sig i livsmedel, men det räcker med att få i sig ytterst lite för att man ska bli sjuk.

Kommunens hälsoskydd understryker att konditoriet gjort åtskilligt för att utreda händelsen och även förebygga att något liknande ska inträffa igen.

Men, man anser att konditoriet brustit på en punkt, nämligen att man fortsatte att sälja tårtorna efter att bagaren tvingats gå hem. Tårtorna skulle helt enkelt ha slängts.

För detta anmäls konditoriet till åklagare som får ta ställning till om åtal ska väckas.