Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förhören med änkan avslutade

Två kommunala chefer åtalades efter att en anställd begått självmord. I dag klockan 9 inleddes rättegången i det uppmärksammade fallet. Rättegångens första dag är nu avslutad och återupptas 9 i morgon. Här kan du läsa direktrapporteringen i efterhand.

För mer än tre år sedan hittades mannen död. Bakgrunden till hans självmord är situationen på hans arbete vid Krokoms kommun där han blev utsatt för mobbning, enligt åklagaren Åse Schoultz.

Hon har väckt åtal mot två förvaltningschefer med ansvar för arbetsmiljön. De ska ha vållat mannens död genom att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder, trots att de kände till mannens situation.

De båda cheferna anser inte att de har gjort sig skyldiga till brott. I polisförhör har en av dem berättat att han förstod att mannen mådde dåligt. Däremot uteslöt chefen att mannen hade blivit kränkt eller särbehandlad i lagens mening.

Utredningen inleddes efter en polisanmälan gjord av mannens anhöriga. Rättegången som nu kommer pågå vid Östersunds tingsrätt i fem dagar är unik.

– Man kan inte jämföra med något annat fall, säger Tommy Iseskog, jurist och en av landets mest kända arbetsrättsexperter.

Att dagens regler mot kränkande särbehandling är relativt nya är ett skäl till att åtalet är det första som väcks. Att det är svårt att bevisa orsakssamband är ett annat.

– Det finns säkert fall som är polisanmälda, säger Tommy Iseskog.

För en fällande dom ska åklagaren kunna visa att de åtalade har begått fel såväl som att det är ställt utom rimligt tvivel att mannens självmord berodde på situationen på jobbet.

Fallet pekar på att arbetsmiljölagstiftningen även omfattar själsliga frågor.

– Oavsett utgången kommer det här fallet säkert leda till att frågor kring kränkningar observeras. Det är både viktigt och bra. Det är viktigt att man som chef blir medveten om att man har ett ansvar för de här frågorna, säger Tommy Iseskog.