Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlaget spärrade barnbok efter faktafel om mödomshinnan: "En felöversättning"

Förlaget Pagina kritiserades hårt för ett faktafel om "mödomshinnan" i barnboken "Tjejguiden". Boken har spärrats och nu förklarar Pagina misstaget.
– Det har skett en direktöversättning av engelskans "hymen", säger Sabina Macri till magasinet Ottar.

"Mödomshinnan är ett supertunt membran som skyddar ingången till slidan", så står det i boken "Tjejguiden: 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp", som riktar sig till unga flickor mellan 9–12 år. Men uppgiften är fel, det påpekar flera kritiska röster.

För Svenska Dagbladet förklarar barnmorskan Monica Christianson att ett fåtal barn kan födas med en täckande hinna som sedan måste opereras bort för att mensblodet ska komma ut. Men det normala är att man föds med en slidöppning, betonar hon.

Vi har spärrat boken, så att den inte kan gå ut från vårt lager.

Förlaget Pagina förklarar nu hur faktafelet hamnade i boken.

– Felet är oerhört beklagligt. Det har skett en direktöversättning från det engelska "hymen", som då felaktigt benämnts med det gamla ordet för slidkrans, säger förlagschefen Sabina Macri till RFSU:s magasin Ottar.

I den nuvarande upplagan kommer ett kompletterande insättsblad att bifogas som dementerar uppgiften. Inför nästa upplaga ska stycket med faktafelet omformuleras.

– Vi har spärrat boken, så att den inte kan gå ut från vårt lager. Bokhandeln har även ombetts plocka undan boken från sina hyllor tills materialet, i form av informationsblad, har kommit dem tillhanda, säger Sabina Macri till Svenska Dagbladet.

Thomas Brun/NTB/TT