Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlåt för rasismen

Jag vill be om ursäkt.

Jag vill säga förlåt för att du kom till en inskränkt byhåla när du flydde från ett krigshärjat land.

Jag vill be om ursäkt för att jag inte var där och försvarade dig när de där ungarna omringade dig och din familj och kastade sten. Säga förlåt för att jag inte sa någonting när de jagade dig och ryckte av din slöja.

Jag vill be om ursäkt för att jag inte slogs för dig de där gångerna du fick stå upp på bussen. Du fick aldrig sitta ned. Alla satt ensamma men sätena var ändå fulla av fördomar och rasism.

Det är lätt att säga att det berodde på att jag var liten. Att jag visste bättre. Men jag visste visst. Trots att det inte var jag som kastade stenen är jag lika medskyldig som alla de andra.

Rasismen finns överallt. Den fanns hos en 13-åring som aldrig vågade säga stopp. Den finns hos kassabiträdet, läraren och ens bästa kompis.

Hela 13 procent av Sveriges befolkning är rasister. De vill inte bara ”röra om i grytan” eller ”hjälpa på plats”. Det vill föra en osolidarisk politik som bygger på ”vi” och ”dem”.

Jag lovar dig att jag kommer att göra allt för att bekämpa högervindarna. Jag tänker inte ta tolkningsföreträde eller förminska dig. Jag kommer att göra allt för att du ska få ta lika mycket plats som jag i de vita rummen.

Jag kommer att stå på barrikaderna med dig och bekämpa främlingsfientligheten. Jag lovar att kämpa för ett öppet Sverige. Jag lovar.

Men mest av allt så vill jag bara säga förlåt.

Maja

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel