Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlorad musik från Förintelsen blir konsert

Den italienske pianisten och kompositören Francesco Lotoro har under årtionden arbetat med att samla ihop musik skriven av offren i andra världskrigets koncentrationsläger.

Nästa steg i arbetet är att föra upp flera av styckena under en konsert i Jerusalem, i april, i samband med Israels 70-årsjubileum skriver The Guardian.

Under åren har Lotoro hittat tusentals skapelser av varierande karaktär och genre, skriven på bland annat tidnings- och toalettpapper.

Ett av många stycken som ska framföras är komponerat av den judiska musikern Ilse Weber, som arbetade som sjuksköterska i Theresienstadt men sedermera dog i Auschwitz. Ingen av hennes melodier från perioden finns nedskriven, men en finns memorerad av Aviva Bar-On, som under barndomen fick lära sig sången av Weber. I Jerusalem ska Bar-On sjunga den – för första gången sedan krigstiden.

TT