Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlust för Sverige mot Tyskland

Det var en match som skulle stökas över.

Tyskland behövde 45 minuter för att vakna.

Då blev det ett nytt målkalas.

3–5 (2–1) på Friends innebär att landslaget inte seedas i playoff.

Men det började riktigt roligt i VM-kvalavslutningen.

Med tyska ögon: Ett bedrövligt försvarsarbete över hela linjen.

Med svenska: Ett mönsteranfall där Sebastian Larssons – för kvällen lagkapten i sin 60:e landskamp – djupledspassning skar genom de bakre centrala tyska delarna och nådde Tobias Hysén sedan Ola Toivonen smart hoppat över bollen.

Hysén tog emot, tittade upp och placerade lugnt 1–0 med vänsterfoten.

Tid: 7 minuter.

Vem hade trott det, med den reservbetonade elva förbundskaptenen Erik Hamrén skickade ut i jakten på seedning i playoff-lottningen?

Han gjorde fem byten från startelvan mot Österrike. Toivonen kom in stället för Zlatan Ibrahimovic (avstängd), Hysén för Johan Elmander (skadad), Johan Wiland för Andreas Isaksson (skadad), Pierre Bengtsson för Mikael Lustig (skadad) och Kim Källström för Anders Svensson (petad).

Men motivation slår som bekant gärna klass. Eller tar åtminstone ledningen. Inte ens ett världslag gör som det vill när koncentrationen, skärpan och viljan är halvdan.

Det tyska bollinnehavet var enormt (75–25 i första halvlek), men det hjälpte inte. Inte med det tempot.

Källström, upptinad ur Hamréns frysbox, såg Alexander Kacaniklic hitta samma yta – tomrummet mellan Mats Hummels och offensive högerbacken Philipp Lahm – och skickade i väg en 30-meterspassning. "Kaca" gjorde som Hysén och drog till. Manuel Neuer fick en näve på bollen.

Inte mer – och 2–0. Hamrén hoppade av bara farten upp i famnen på Marcus Allbäck bara för att några minuter senare grimasera.

...sedan vaknade tyskarna

Mesut Özil reducerade till 2–1 precis före halvtid. Tyskarna hade 45 minuter på sig att undvika sin första VM-kvalförlust på bortaplan. Götze kom in för Müller. Maskinen började gå varm. Åtta minuter pricksköt Götze in kvitteringen, serverad av Özil, efter en blixtsnabb kontring. Och fyra senare slet sig Andreas Schürrle loss och tingens ordning var återställd.

Den svenska toppseedningen försvann i samma veva.

Inhopparen Svensson spelade snålt till Mikael Antonsson som trängd förlorade bollen varpå Schürrle gjorde 2–4 och ett ras hotade.

I stället bjöd Hysén på ett av de vackrare mål som gjorts på Friends när han fick perfekt volleyträff på Larssons inlägg. På det temat kom omgående konkurrens från Schürrle som smekte in 3–5 i krysset och fullbordade sitt hattrick.

Lottningen till playoff sker i Zürich på måndag.