Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förlust mot Bulgarien – Sverige mot väggen

Sverige kom snabbt ned på jorden efter den tunga segern mot Montenegro i U20-EM på Kreta.
57–78 mot Bulgarien betyder att Sverige är piskat att vinna mot Lettland för att vara kvar i A-gruppen.

Jämtlandsförvärven Niklas Larsson och Jesper Eliasson (från LF respektive Solna), tillsammans med fjolårscoachen Pontus Frivold, har satt sig en liten rävsax inför onsdagens match mot Lettland.

Seger är ett måste för att klara sig kvar i A-gruppen. Vid förlust blir det spel om platserna 17–20, med risk att åka ur.

Sveriges insats mot Bulgarien var hästlängder från måndagssegern mot Montenegro (65–47).

– Varken vi eller bulgarerna gick att känna igen från gårdagens matcher. Då hade vi grym energi och i dag hade vi skickat all energi till bulgarerna, säger förbundskapten Tommie Hansson, som förstås vill tro att matchen mot Montenegro var den rätta markören på Sveriges kvalitet under EM.

Andrecoachen Pontus Frivold berättar:

– Vi gjorde en suverän defensiv insats. Vi tvingade Montenegro till att göra nästan 30 poäng mindre än deras EM-snitt.

Niklas Larsson och Jesper Eliasson har haft framträdande roller ända fram till matchen mot Bulgarien, då det blev grus i maskineriet. Larsson sköt 2/13 medan Eliasson fick sparsamt med speltid.

Annat då mot Montenegro där Larsson matchades mest av alla spelare och där han verkligen motsvarade förtroendet.

Den 20-årige shooting guarden noterades för 11 poäng, 5 returer och 5 assists och har även tidigare producerat på en jämn och stabil nivå. Eliasson (som mot Spanien hade 10+10) fyllde på med 8 poäng och 6 returer.

– Niklas leder laget föredömligt och spelar på toppen av sin kapacitet. Jesper är en slitvarg och utan att det märks har han en en dubbeldubbel i statistiken, men alla spelare gör ett fantastiskt jobb, berättar Pontus Frivold.

Kan du se några trender i årets EM?

– Generellt kan man säga att de bästa lagen är mer fysiska än oss, framför allt har de mer kilon på kropparna. Vi matchar upp bra längdmässigt, men saknar kilon.

– De bästa lagen spelar i ett högt tempo. Många har dessutom en superstjärna medan vi inte har den spetsen.

Bulgarien har precis en sån superstjärna, 203 cm långe Aleksandr Vezenkov. 18-åringen spelar i grekiska storklubben Aris där han de två senaste åren utsetts till ligans bästa unga spelare.

Vezenkov snittar 19 poäng och 12.6 returer i EM hittills och är kanske den största stjärnan i hela EM-slutspelet. Mot Sverige visade han riktig superklass.

Den bulgariske powarforwarden hade 24 poäng och 8 returer redan i halvtid och slutade på nästan en triple double; 30 poäng, 11 returer och 6 assists.

Pontus Frivold vet dock att förutsättningarna för Sverige kunde ha varit bättre.

– Vi hade en oerhört tuff grupp. Både Tyskland och Slovenien vann sina matcher med plus 30 poäng i måndags.

Sverige kommer att sälja sig dyrt för att vinna mot Lettland och riskera att åka ned i B-gruppen.

– Många har tippat oss dit men vi ska göra allt i vår makt för att vara kvar. Jämfört med de stora basketnationerna saknar vi en del resurser i förberedelser och ledarstorlek, men vi försöker på bästa möjliga sätt vara så effektiva och framgångsrika som möjligt.

– Per Källman (förbundsansvarig för U20-landslaget) har gjort ett fantastiskt jobb under alla år att trolla med knäna och ge oss chansen att tävla med stornationerna, avslutar Pontus Frivold.

Läs mer:

"Vi gjorde en suverän insats"