Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förmedla jobb en bisak

Förtroendet kan inte vara lägre. Endast 16 procent av alla jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen. En enskild arbetsförmedlare lyckas bara hitta rätt jobb till rätt person 10 gånger per år. Inte ens hälften av alla företag använder över huvud taget Arbetsförmedlingen i jakten på rätt kompetens. Oftast för att en småföretagare inte har tid att gå igenom 500 ansökningar till varje tjänst.

Jobb fixar man genom kontakter i Sverige. Så om man inte har några, är man då dömd till livslång arbetslöshet? Och om man ser det ur arbetsgivarperspektiv – vem har sagt att de får den bästa kompetensen för att den senaste rekryteringen är ett tips från kollegan, grannen eller mamma?

På torsdagen hölls ett seminarium i Almedalen med rubriken "Sveriges jobbigaste arbetsförmedling – hur kan arbetsförmedlingen förbättras, eller ersättas?" Kanske lite missvisande då vi endast har en Arbetsförmedling med stort A. Centerns ungdomsförbund arrangerade och panelen bestod av politiker, fackförbund, företagarföreningar och tjänstemän från Arbetsförmedlingen.

Problemformuleringen är densamma, oavsett vem man talar med eller lyssnar på. Alla är fullt införstådda med att den så kallade matchningen är under alla kritik, vilket borde vara högsta prioritet hos myndigheten. Arbetsförmedlingen uppfyller varken arbetsgivarnas eller de arbetssökandes behov.

Vässa matchningsprocessen heter det. Jo,men hur?

Australienmodellen framförs som ett lyckat exempel. Det vill säga att släppa in privata jobbförmedlare vars arbete ska vara resultatbaserade. Inte som det system vi har i dag med jobbcoachingföretag som håvar in pengar på att låta arbetslösa ungdomar äta popcorn och titta på film.

Ersättning betalas ut efter resultat. Och hör och häpna, Frälsningsarmén är en av de mest framgångsrika i Australien.

Omvärldsanalys är värdefull när alla tycks vara överens om att vår egen myndighet fallerar. Tyskland och Österrike är mer närstående goda exempel där man lyckats mycket bättre med jobbförmedlandet. Där drivs arbetsförmedlingarna i offentlig regi. Framgångsreceptet är: Tydliga uppdrag och mycket tid.

En viktig fråga är dock varför det finns en skräck för att släppa fram privata arbetsförmedlingar när vi låter privatiseringsvågen svepa in över vård, skola och omsorg? Ett privat företag får ta hand om mormor men inte leta jobb åt barnbarnet.

Arbetsförmedlingen har varit den mest utskällda myndigheten i flera år. Men det vore önskvärt att fundera på vad det är i politiken och reglerna som gör att den inte fungerar. Mellan 2007-2012 betalade myndigheten tillbaka 17 miljarder till staten. Pengar som skulle användas för att hjälpa människor att hitta jobb, men där myndighetens tjänstemän inte lyckades parera alla snåriga ersättningsregler.

Utredningar pågår hur arbetet ska förbättras. Ibland är det uppenbart att det borde revolutioneras.

.