Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förmögna Östersund betalar för en arena – men får ett ”Jysk-lager”

Östersund är beredd att satsa 260 miljoner kronor på en arena, men vad kommunen får för de pengarna är ett ”Jysk-lager”. Det är en felsatsning som kommande generationer kan få betala dyrt för i en framtid.

Om man däremot släppte på prestigen skulle det kunna skapas någonting riktigt bra för alla längs Storsjö strand.

Inget ont sagt om Jysk, Elgiganten, Coop Forum med flera handelsföretag: De bygger snabbt, enkelt och viktigast av allt billigt. Limträstommar som kläs med isolerade plåtelement, så kallade Paroc-element, samt papptak, de flesta väljer till sockel element för att höja kvaliteten.

När det gäller idrottshallsbyggen och ishallar byggs som regel på samma sätt. Men den som läser byggbeskrivningen för den planerade idrottsarenan i Östersund inser snart att här finns inte ens handelshusens betongsocklar närmast backen med som kvalitetshöjande bygginslag.

Tvärtom består exempelvis Östersunds planerade nya B-ishall av oisolerade väggar, endast ståplatser, dålig belysning (400 lux). Allt i övrigt, bland annat kylmaskinen, kommer från gamla Z-hallen. Den sporthall som sedan byggs för gymnastiken, omfattande 1 800 kvadratmeter, inrymmer några hundra sittplatser.

Sporthallar av den storleken och med den enkla standarden finns det gott om i Jämtland:

Jämtkrafthallen i Ås är ett exempel. Den är dubbelt så stor, eller 3 500 kvadratmeter och kostade under 20 miljoner att bygga.

Sporthallen i Föllinge, byggd 2009, kostade 23 miljoner.

Ett exempel på en mycket exklusiv arena, Skyttis i Örnsköldsvik omfattar 1 900 kvadratmeter med höj och sänkbar läktare för 1 000 personer. Den kostade 55 miljoner kronor.

I Sveg bygger man en ny ishall med 600 sittplatser för 34 miljoner kronor. Vill man utöka antalet sittplatser kan själva skalet göras större med sittplatser på bägge långsidor och kortsidor.

I Östersund kallas en sådan hall för arena och då stiger priset med 100 miljoner kronor.

Trevligt är att läsa att man i Östersund har råd och att man har en god ekonomi. (Det har även grekerna tyckt under många år). Vällovligt är också att det satsas på våra barn och ungdomar. Det är just de som i framtiden ska betala för denna gigantiska felsatsning.

Att bygga en fungerande ishall och sporthall kostar drygt 100 miljoner. Lägg sedan ett antal miljoner på att rusta befintliga anläggningar och man har gjort en nätt besparing på drygt 120–130 miljoner.

Den inbesparingen borde inte föraktas. Inte ens för en kommun med så god ekonomi som Östersunds.

Att sedan bara 1 procent av kommunens invånare (några promille av flickorna) kommer att använda och ha glädje av satsningen, verkar inte bekomma de styrande politikerna.

Vinterstaden, besöksnäringen och företagen kommer tyvärr inte att ha någon nytta av detta. Men om ni släpper på prestigen och tänker om, skulle Storsjö strand kunna se ut som på bilden (framtagen av Draknästet).

Här inryms en ishall, en sporthall och en eventarena. Kanske finns på samma område även plats för ett hotell, inom en inte alltför avlägsen framtid. I dag är stranden längs Storsjön ett område som mest används som skrotupplag.

Att betala en bluffaktura är dumt. Att vara informerad och ändå betala är direkt korkat, vilket nu tyvärr är vad som är på väg att ske.

Nils-Åke Hallström

vd Hallströms verkstäder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel