Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förnya den kommunala demokratin

Förtroendet för politiker och det politiska systemet har minskat starkt under en rad av år. De politiska partierna har svårigheter att rekrytera nya medlemmar.

Samtidigt minskar engagemanget i det traditionella politiska arbetet. I hela landet är antalet partimedlemmar nu bara 7 procent av befolkningen, och de politiskt aktiva är endast 2 procent.

Den här utvecklingen ser vi också i Jämtlands län. I praktiken är det en liten elit som styr och allt fler medborgare känner sig utanför och inte delaktiga i de beslut som fattas.

Man tror kanske att medborgarna inte alls är intresserade av politik. Men det är inte alls så. Forskningen visar att det snarare är den politiska organisationen och arbetsformerna som bidrar till att gemene man inte känner att man är med.

Det gäller därför att vitalisera den kommunala demokratin med nya arbetsformer som kompletterar den representativa demokratin och som gör det möjligt för människor att engagera sig i vardagspolitiken.

Ett spännande exempel på förnyelse av den kommunala demokratin utgörs av så kallade områdesstyrelser för geografiskt avgränsade områden i en kommun. Dessa lokala styrelser har full beslutanderätt inom angivna ansvarsområden med egna ekonomiska anslag.

Inom Hudiksvalls kommun finns Svågadalsnämnden, som är en demokratisk församling där de sju medlemmarna saknar partipolitisk tillhörighet och har i uppdrag att förvalta förskola, skola, äldreomsorg samt kultur och fritid inom Svågadalen. Nämnden har också ansvar för den lokala landsbygdsutvecklingen.

En variant på lokal områdesstyrelse finns inom Åre kommun, områdesstyrelsen i Kall. Områdesstyrelsen här ansvarar för förskola, fritidshem, skola till och med årskurs 6, samt hemvård i Kallbygden.

Områdesstyrelsen består av tre ej partipolitiskt anknutna personer som är direktvalda i lokalt val i Kallbygden och tre politiker som är utsedda av kommunfullmäktige.

För att region Jämtland ska kunna utvecklas måste också den kommunala demokratin vitaliseras. Vi måste våga experimentera och pröva helt nya vägar.

Det är naturligt att regionförbundet tar initiativ till ett utvecklingsarbete som syftar till att vitalisera den kommunala demokratin i den nya regionen.

Låt oss lyfta upp plogen från den gamla invanda plogfåran och i stället pröva nya vägar för att vidga medborgarnas politiska spelplan.

Stefan Hammarqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel